Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedjeljom u dva

'Da smo mi na vlasti, još u siječnju bi provjerili što se može oko Agrokora'

30.04.2017.
u 14:29

Nakon što je SDP uputio zahtjev za razrješenje ministra Marića zbog njegove upletenosti oko Agrokora, u Nu2 će gostovati potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin

U emisiji "Nedjeljom u 2" kod Aleksandra Stankovića gostuje potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin. 

Nakon što je SDP pokrenuo političku lavinu uputivši zahtjev za razrješenjem ministra Marića, Plenkovićeva Vlada, kao i suradnja HDZ-a i Mosta, ušli su u najveću krizu od osnutka. Kako dalje, kakvi su planovi SDP-a i oporbe te o ostalim aktualnim političkim temama, govori Peđa Grbin. 

- U ovom trenutku saborsku većinu nema nitko. Imamo najavljene dvije važne rasprave za idući tjedan u Saboru. Riječ je o opozivu ministra Zdravka Marića i povjerenju predsjedniku Sabora Boži Petrovu. Takav način smjene se nije dogodio od Stjepana Mesića. 

Na komentar Aleksandra Stankovića da SDP već drugi put izaziva potres na političkoj sceni, iako mnogi kažu kako je stranka slaba, Grbin je rekao kako oni u stranci imaju obvezu reagirati i upozoravati na nezakonite radnje.

- Pokrenuli smo inicijativu opoziva ministra Zdravka Marića. Napravili smo to i za Tomislava Karamarka. Žao mi je što se ponavlja situacija od prošle godine. Ja bih volio da mi ne moramo pokretati ovakve inicijative i da nemamo krize vlasti. Sada su iz MOST-a pokazali da barem imaju neki elementarni moral i izaberu ono što je ispravno.

Grbin je rekao i da podržava suradnju sa svima onima koji prihvaćaju SDP-ove temeljne vrijednosti.

- Podržavam suradnju sa svima onima koji podržavaju neke temeljne moralne vrijednosti, ako MOST podržava te elementarne uvjete i spremni su za ozbiljnu suradnju i neće gurati neki populizam samo u svrhu dizanja svg trenutnog rejtinga, možemo surađivati. 

Ne čudi ga što je pukao i drugi brak HDZ-a i Mosta, jer, kako je rekao, u HDZ-u je toliko sukoba interesa da brak mora puknuti. Mišljenja je da u SDP-u sukoba interesa nema. Suradnja s Mostom je teška, ali svaka suradnja na političkoj sceni je takva, rekao je Grbin i potvrdio kako će SDP glasovati protiv smjene predsjednika Sabora Bože Petrova. 

O Agrokoru

- Agrokor je privatno trgovačko društvo. Ono posluje onako kako smatra da treba. Država postavlja regulativu. Kad je ista prekršena, tek tada država ragira, komentirao je Grbin situaciju s Agrokorom. 

- Da smo mi na vlasti, provjerili bismo u siječnju što se može napraviti u sklopu postojećih zakona. Da smo zaključili da je to nemoguće, intervenirali bismo u Stečajni zakon. Tako ne bi bilo odgovornosti RH, pa se 1,1 milijarda eura ne bi naplatila od sviju nas.Princip prvotne naplate bi se ugradio u postupak predstečajne nagodbe. Onda bi se to moglo primijeniti i na druga društva, ne samo na Agrokor. Ovaj zakon, ovako kako je napisan, ne pomaže ni Krašu, ni drugima, objasnio je.

Dotaknuo se i inicijative za smjenu ministrice Dalić kojoj također zamjera sukob interesa.

- Iz dana u dan na površinu izlaze podaci koji ukazuju da je izrada Lex Agrokora bila sve samo ne transparentna. Primjerice, saznali smo da su prilikom izrade zakona sudjelovali vanjski suradnici, a Dalić ne želi reći tko točno. Ministrica Dalić u priopćenju kaže da tim suradnicima nije ništa plaćeno. Je li im plaćeno tako da zastupaju Agrokor? Jučer gđa Dalić govori da je bila na čelu radne grupe koja je izrađivala zakon. Mi do jučer nismo znali ni da postoji radna grupa! Tko su ti ljudi, kako se to radilo, upitao je Grbin. 

Na pitanje o tome bi li Branko Grčić mogao biti potpredsjednik Vlade ako se zna da je njegova supruga u Agrokoru, Grbin je odgovorio kratko: Teško!

- Mogao bih reći da nema odgovornosti SDP-a za krizu u Agrokoru, ali to bi bilo pogrešno. Postoji odgovornost, ali treba razlikovati odgovornost u nastajanju koncerna te odgovornost koja postoji sada kad je balon eksplodirao, kada postoji ozbiljna mogućnost da to plaćamo svi mi. Mi smo pokrenuli i inicijativu za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi trebalo ispitati situaciju oko Agrokora. Da vidimo kako je došlo do toga i da se to više ne ponovi, rekao je.

O Milanovićevom ne pojavljivanju na saborskim sjednicama

- Dan nakon što smo izgubili parlamentarne izbore, izašao je pred javnost i rekao da je izgubio. Nije politički djelovao prije kako izbor novog vodstva u stranci ne bi bio pod njegovim utjecajem. Politički rad Zorana Milanovića je bio itekako kvalitetan. On je u svojih 10 godina političkog rada itekako zaradio svoj novac. Imao je važnu ulogu na političkoj sceni, rekao je Grbin komentirajući Stankovićevu opasku da Zoran Milanović mjesecima nije nazočio saborskim sjednicama. 

- Karamarko se nije pojavljivao četiri godine u Saboru. Milanović je dao svoj mandat u mirovanje i ima pravo na naknadu. Da je uzeo "famoznih šest plus šest" građane bi koštao mnogo više, zaključio je Grbin. 

 

 

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 35

MA
MarkoKosmicki
15:37 30.04.2017.

bili ste na vlasti pa nista,vi ste stvorili todorica i kod njega zaposlili svoje muzeve zene djecu kumove i sve one koji su bili za vas bitni,,bolje je sutjeti da se nedigne mulj

KO
kodamesepita
15:21 30.04.2017.

pa zašto nisu davno povjerili sto je sa agrokorom? u 2015 su bili još na okidaču ?!

TO
tolitol
15:45 30.04.2017.

A kad je to Agrokor nalupao 7 miijardi duga? U zadnja tri mjeseca, ili dok je SDP bio na vlasti? Cirkusant.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije