Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomist apelira

PDV u turizmu ne dirati, treba se oduprijeti lobističkim pritiscima

Turisti uživaju u prekrasnom danu u NP Krka
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
24.04.2018.
u 19:05

PDV u hrvatski proračun donosi gotovo dvije trećine poreznih prihoda. Stručnjaci su zato više za smanjenje poreza na rad i kapital

Ministar financija Zdravko Marić do ljeta objavit će prijedlog poreznog rasterećenja koje bi se, bude li slijedio program HDZ-a, usmjerilo na smanjenje PDV-a od početka iduće godine. No, javno su rezerve prema nižem PDV-u zasad iznijeli koalicijski partneri iz HNS-a te potpredsjednica Vlade Martina Dalić, a dosta je kritika i iz stručnih krugova.

Oni misle da ne treba smanjivati poreze na potrošnju, nego na rad i kapital. Tako analitičarka Instituta za javne financije Marina Kesner-Škreb smatra da se prostor za smanjivanje standardne stope PDV-a može otvoriti “tek ako se ostvari dugoročna i održiva racionalizacija državnih rashoda”. Bez obzira na to što je država lani prvi put potrošila manje novca nego što ga je prikupila, taj iskorak nije bio posljedica rezanja potrošnje nego nižih kamata, smanjenja investicija i boljeg punjenja proračuna.

Prijateljski porez

PDV je stup hrvatskog proračuna te mu donosi gotovo dvije trećine poreznih prihoda. Uz opću stopu od 25% u primjeni su i dvije smanjene stope PDV-a, od pet i 13 posto, na 20 raznih usluga i proizvoda. Institut za javne financije smatra PDV “prijateljskim porezom” za gospodarski rast i poduzetnike.

– Mudrije bi bilo snižavati „štetno“ oporezivanje rada i kapitala i tako poticati rast i zapošljavanje, a „prijateljskom“ PDV-u ostaviti da kompenzira takvo smanjenje – navodi Marina Kesner-Škreb.

Da se njega pita, ekonomist Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta ne bi dirao opću stopu PDV-a već bi snizio PDV na energente, prije svega na plin i druge vrste ogrjeva.

– No, to smanjenje PDV-a na plin ne bi smjelo pokriti rast cijene plina vezan uz LNG terminal – kaže Lovrinčević i podsjeća da je smanjenje PDV-na na struju zloupotrijebljeno i iskorišteno za pokrivanje sivih zona i nejasnih ugovora.

– Bude li promjena porezne politike, i nadalje se mora zadržati naglasak na sektoru turizma koji stvara prihode. Koliki god bude lobistički pritisak iz tog sektora, opterećenje u segmentu turizma ne treba dirati – kaže Željko Lovrinčević koji je i za posljednje porezne reforme bio glavni Vladin konzultant. Ponovo će se otvoriti pitanje smanjenja najveće stope poreza na dohodak (36%) te povezivanja dječjeg doplatka s olakšicama za djecu.

Pita li se poslodavce, trebalo bi ići na ukupno smanjenje troškova poslovanja, a sindikati bi podržali niži PDV.

– Bilo bi poželjno ići u pravcu sveobuhvatne porezne reforme, koja bi uključivala smanjenje svih poreza i neporeznih davanja, a ne samo PDV-a, te racionalizaciju javne potrošnje kao temelja za rasterećenje poslovanja. Uz to, nužno je ubrzati tempo i svih ostalih reformi – prokomentirao je Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a. Sindikalac Krešimir Sever kaže da godinama zagovara smanjenje PDV-a kako bi se potaknula potrošnja.

Male plaće ostaju male

– Načelno sam za niži PDV, a mogući pad prihoda nadoknadio bi se većim prometom – kaže Sever te dodaje da primanja radnika treba povećavati isključivo povećanjem plaća.

– Radnicima koji imaju male plaće promjene u sustavu poreza na dohodak ne mogu pomoći jer ne plaćaju porez. Promjena stope ili razreda može rasteretiti srednje plaće. Nismo za ukidanje najveće stope jer je ona pitanje društvene pravednosti – kaže Krešimir Sever.

Komentara 3

DU
Deleted user
08:38 25.04.2018.

Ne treba smanjivati PDV jer kod smanjenja će cijene ostati iste i zaraditi će samo trgovci. Treba smanjiti poreze na plaću jer jedino tako ćemo imati više novaca u novčaniku!

OV
Ovozemaljski
22:58 24.04.2018.

Ne treba snizavati opcu stopu pdva, vec sniziti pdv na hranu i svakodnevne potrebstine, izjednaciti pdv na ribu, meso,.voce,.povrce sa stopama koje imaju ostale clanice EU,.gdje stopa na te proizvode nigdje ne prelazi 10%, jedino je kod nas ta stopa 25%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije