Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smanjenje deficita?

U četiri mjeseca naplata PDV-a pala 1,2 milijarde kuna

Branko Grčić
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
02.06.2014.
u 14:48

U četiri mjeseca minus 1,2 mlrd. kuna

Dok se čeka očitovanje EK o Vladinim mjerama za smanjenje proračunskog deficita i planovima strukturnih reformi, proračun ide svojom dinamikom. A stanje u blagajni opet je u raskoraku s projekcijama na papiru.

Od zbirnih proračunskih brojki za prva četiri mjeseca najviše su zazvonili podaci o 1,2 milijarde kuna većem deficitu i čak 1,8 milijardi kuna većim rashodima nego u isto doba lani. U Vladi su to pripisali dinamici pojedinih isplata (subvencije, županijske bolnice), ali je potpredsjednik Branko Grčić istodobno priznao da “u ostatku godine proračun moramo jako stisnuti da bi se manjak sveo u planirane okvire”.

Za probijanje tih okvira, međutim, i veća bi prijetnja mogli biti prihodi, posebice oni od PDV-a. Što se događa s najizdašnijim porezom pitali su se mnogi već nakon 720 milijuna kuna zaostatka priljeva tog poreza u prvom kvartalu u odnosu na 2013. A u travnju se taj zaostatak produbio za dodatnih 473 milijuna, na oko 1,2 milijarde. Istina je da je ove godine Uskrs bio nešto kasnije, što s obzirom na pomake u naplati PDV-a donekle može objasniti travanjski podbačaj, no u usporedbama ove i 2013. valja imati na umu da danas imamo veću međustopu PDV-a, kao i da će neki pozitivni bazni efekti samo slabjeti. To se ponajprije odnosi na povećane trošarine (na koje se obračunava PDV) te efekte fiskalizacije. Naplata PDV-a baca drukčije svjetlo i na neke ohrabrujuće među novijim ekonomskim pokazateljima.

Jesu li u ovogodišnje projekcije uključene jednokratne uplate poreznih dugova čiji se efekt u međuvremenu iscrpio? Dio analitičara smatra da bi to moglo biti objašnjenje ponovnog precjenjivanja tih prihoda. Uz sadašnji tempo naplate neuhvatljivim se čini i lani ostvarenih 40,2 milijarde kuna PDV-a, a kamoli 42 milijarde zacrtane za 2014. ožujskim rebalansom. S rebalansima za ovu godinu, čini se, ipak nije gotovo.

>> Državni dug u 2013. povećan 20 posto, ubijaju nas kamate

>> Grčić: Rezovi neće zahvatiti plaće, mirovine i socijalna davanja

Komentara 27

DU
Deleted user
15:18 02.06.2014.

PDV je tzv. indirektan, šankerski rečeno kukavički, porez jer ga je neopisivo lako ubirati (nadzor nad kasama supermarketa i dr.) - karakterizira neučinkovite ekonomije jer, jasno kao dan, čim se radi o porezu na potrošnju, onda previsok "kolje" tu istu potrošnju i čini domaće cijene nekonkurentnim. Pa kapital bježi u inozemstvo, ali i potrošačka moć - kod nas rijetko koji grad je više od 1 h vožnje udaljen od granice. Međutim, SDP se dohvatio PDV k o Mujo šargije - i eno im ga na, sada, potrošnja pada i oni imaju zviz na nešto padajuće. I još ovaj lik gore na slici, manjinac da se ne izrazim pučki, prodaje demagogiju da to što pada BDP već deseti kvartal zaredom - da je to u biti happy end!? Što sve hrv. puk može progutati osim PDV 25 %, čega nema južno od Danske (Mađarska ima međustopu).

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
15:07 02.06.2014.

Evo, meni danas stigao porez ...Poslali mi porez na nasljedstvo u Ljubljanskoj banci....koje nikad neću vidjeti....jer eto država, tj. politika se nimalo nije potrudila da nam Slovenci ispalte oduzeto, još su dogovorili kako ih nemamo pravo tužiti....ali zato šalju porezz na nekakve imaginarne novce, koje nikad nisam vidjela....

KA
kafka
15:05 02.06.2014.

Sve više sumnjam u doktorate ekonomskih znanosti političara. Prodaju nam praznu slamu i prave se pametni umjesto da slušaju prave stručnjake iz stvarnog svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije