Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEMATSKE CESTE Ponuda meda na kućnome pragu

Pčelari rade Slatki put u varaždinskim bregima

06.01.2009.
u 17:22

VARAŽDIN – Pčelarsko društvo Varaždin napravit će svoj prvi Slatki put, na kojem će pčelari turistima nuditi med, proizvode od meda (kolači i džemovi s medom) te pčelinje proizvode (propolis i pelud). Slatki put nadovezat će se na ponudu dviju postojećih tematskih cesta – jalžabetskog i topličkog vinskog puta – a na njemu će biti četiri pčelara.

U Leštakovcu će se urediti parkiralište i polazište, a Slatki put protezat će se uokolo preko Pustika, Golog brda, Martinkovca i Vukovca, natrag do Leštakovca. U Leštakovcu će biti postavljena i kućica s biciklima za turiste, a pčelari će dobiti tipizirane drvene klupe, obilježja na pčelinjacima i logo. Put će biti označen na županijskim cestama, a promidžba će se provoditi i na web-stranicama. Turisti će moći uživo gledati i poslove koje rade pčelari, poput proljetnog vrcanja meda, ili pripravljanje kolača.

Ovih je dana PD-u Varaždin 141 tisuća kuna za taj projekt odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, doznajemo od predsjednice PD-a Mirjane Fluksek. Opremanje objekata na Slatkom putu počinje uskoro, a otvaranje puta trebalo bi biti na proljeće.

– Ovo nam je polazište, poticaj da na pčelinjacima planiramo i proširimo proizvodnju. Slatki će nam put donijeti zaradu. Nećemo više trebati ići na tržnice i sajmove, što nam je kao malim proizvođačima neisplativo, već ćemo biti uza svoje pčele, družiti se s ljudima i promicati zdravo življenje – kaže Mirjana Fluksek i dodaje da je projekt izrađen u suradnji s Razvojnom agencijom Sjever – DAN. K tome, velika je pomoć i Varaždinske županije, koja im godinama daje novac, kaže M. Fluksek, a sad ih je i naučila kako da ga sami pronađu na natječajima u Hrvatskoj i u projektima Europske unije.

Prodaju na kućnome pragu pčelarima je omogućio novi zakon te sad mogu vrcati, skladištiti i prodavati med kod kuće.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije