Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvođenje eura

Pavliček odgovorio Plenkoviću: O održavanju referenduma Vi sigurno nećete odlučivati

Marijan Pavliček
Patrik Macek/PIXSELL
13.09.2021.
u 14:42

Izjavom da “referenduma neće biti” premijer se postavlja iznad samog hrvatskog naroda i iznad Ustavnog suda, koje je po Ustavu RH neovisan - istakao je Pavliček.

Predsjednik Hrvatske konzervativne stranke i saborski zastupnik Marijan Pavliček, a koji je i jedan od inicijatora ideje o raspisivanju referenduma oko uvođenja eura u Hrvatskoj, na svome Facebook profilu odgovorio je premijeru Andreju Plenkoviću koji je rekao kako taj referendum nije opcija jer se Hrvatska pristupajući EU obvezala i na to. Po riječima Pavličeka riječ je o „demokraciji na Plenkovićev način“ te da se nažalost nalazimo u samom sumraku demokracije.

- Izjavom da “referenduma neće biti” premijer se postavlja iznad samog hrvatskog naroda i iznad Ustavnog suda, koje je po Ustavu RH neovisan - istakao je Pavliček.

Podsjetio je premijera i na nekoliko članaka Ustava RH kao i Zakona o ustavnom sudu kojih se i premijer, kako navodi, mora pridržavati. Podsjetio je i kako članak 1.Ustava RH glasi: “U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu” kao i na članak 87. u kojem stoji “…Hrvatski sabor će raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača… Odluka donesena na referendumu je obvezatna”. Ukazao je i na Ustavni Zakon o Ustavnom sudu RH koji u članku 94. veli:
“Na zahtjev Hrvatskoga sabora Ustavni sud će,…., utvrditi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke….za njegovo raspisivanje”.

- O održavanju referenduma poštovani premijeru Vi sigurno nećete odlučivati. Pravorijek o tome će dati hrvatski građani sa potrebitim brojem potpisa kao i eventualno Ustavni sud. Gazde su, očito, uznemireni. No, mi nećemo posustati I nećemo dati kunu bez borbe svim demokratskim sredstvima - navodi Pavliček. 

Komentara 14

NE
neboiznadzagreba2
15:10 13.09.2021.

Hrvatski javni dug je u 2020-toj iznosio 88,7 posto BDP-a, ove godine i više, a uvijet pristupanja eurozoni je da javni dug nije veći od 60 posto BDP-a, iz čega proizlazi da se neće pitati ni Europu, ni hrvatski narod, dovoljno je što će odlučiti lože i društvo s pregačama. Bravo, umjesto partijskih drugova odlučuju braća po šestaru!

DI
DIGLINDE
08:29 14.09.2021.

Briga mene, penzija mi je u EUrima. No ipak volim kunu, podsjeća me ma stara lijepa vremena. 😄

Avatar Bruno
Bruno
01:35 14.09.2021.

REferendum o pristupu EU je bio i referendum o uvodjenja Eura, drzave koje ulaze prije Hrvatske nisu imale taj uvjet. Uvodjenje Ezura je ugovoreno i ustavom garantirano - novog referenduma nece biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije