Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Pas ugrizao dijete, vlasnica kažnjena novčanom kaznom

Prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđena je novčana kazna za onog tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane
07. listopada 2020. u 10:45 1 komentara 409 prikaza
Ilustracija
Foto: Pixabay

Pas mješanac napao je i ugrizao dijete u Murskom Središću. Zbog neopreznog držanja i propuštenog nadzora 56-godišnja vlasnica kažnjena je odmah novčanom kaznom.  

LIJEPA PRIČA VIDEO Spasili psa koji je 'zaglavio' na mostu pa ih kod veterinara čekalo iznenađenje

U PU međimurskoj podsjećaju da je prema članku 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđena novčana kazna za onog tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa. Za provođenje ovog Zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Članak 48. Zakona o zaštiti životinja pak propisuje da je zabranjeno držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece, dok članak 9. Pravilnika o opasnim psima određuje da je izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine dopušteno jedino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima obavlja Ministarstvo poljoprivrede.

ISTRAŽIVANJE
Zagreb nakon Bandića: Tomašević uvjerljivo vodi, ali jedno ime je pravo iznenađenje
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • Ivoovi:

    Nigdje ne piše koliko je vlasnica kažnjena. Vjerojatno 50,00 do 100,00 kn. Kod nas su kazne za ovakve prekršaje smiješne.