Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Parnica o Jandrokovićevu rješenju iz 2009. na početku

Diplomatkinja povučena iz Japana zbog gubitka spora morala je RH platiti 157.520 kuna troška
14. listopada 2021. u 09:02 1 komentara 4610 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Pet sudova rješava radni spor koji je izbio zbog rješenja koje je potpisao Gordan Jandroković kao ministar vanjskih poslova, i nakon 12 godina parnica je na početku jer je Ustavni sud ukinuo sve presude pa i revizijsku zbog koje su Vrhovnom sudu upućene oštre kritike.

Tražila 1,367 milijuna kuna

Djelatnica Ministarstva vanjskih poslova Narcisa Bećirević, nakon što je ministrovim rješenjem povučena iz veleposlanstva u Japanu, tražila je isplatu razlike plaće od 1,367 milijuna kuna s kamatama, koliko bi tijekom dvije godine bila više plaćena radeći u Japanu kao diplomat-savjetnik nego u Zagrebu.

Tužba je odbijena pa je državi morala naknaditi 157.520 kuna parničnog troška. Bećirević je smatrala da je ministrovo rješenje neutemeljeno jer je naknadno u pravomoćno okončanom stegovnom postupku oslobođena odgovornosti za počinjenje teške povrede službene dužnosti.

Viši službenički sud poništio je prvostupanjsku osudu obrazlažući da nije povrijedila dužnost dopisom poslanim nadzornom odjelu Ministarstva o nagomilanim problemima u Veleposlanstvu jer je bio pod oznakom “povjerljivo” i nedostupan javnosti. To je potvrdio i Visoki upravni sud. Ali parnični sudovi su, pozivajući se na drugu odluku VUS-a prema kojoj je ministrovo rješenje zakonito, odbili njezinu tužbu.

Jer, Zakon o vanjskim poslovima predviđa da se diplomati u pravilu raspoređuju na četiri godine, ali i da ministar može odluku o povlačenju donijeti i prije isteka roka, bez dodatnih uvjeta. Vrhovni sud je obrazložio da je parnični sud vezan pravomoćnom odlukom u upravnom postupku pa to što je oslobođena stegovne odgovornosti “nije odlučno u ovoj pravnoj stvari”.

To bi onda značilo da protiv ministrove odluke nema pravnog sredstva, prigovoreno je u ustavnoj tužbi. Ustavni sud utvrdio je da je Općinski radni sud u Zagrebu nakon više od pet godina vođenja postupka odbio tužbeni zahtjev jer je ministrovo rješenje postalo konačno, a uopće se nije osvrnuo na to što je Bećirević sve vrijeme tvrdila da je povučena iz Japana zbog pokrenutog stegovnog postupka.

I Županijski sud u Osijeku je potvrdio prvostupanjsku presudu, a i Vrhovni sud se pozvao na diskrecijsku ovlast ministra “implicirajući” da to “nema veze s disciplinskim postupkom”.

Rigidno i formalistički

Ustavni sud je obrazložio da “nijedan sud nije uložio nikakav napor da sagleda okolnosti” iz tužbe “nego su samo rigidno i pretjerano formalistički držali činjenice da je rješenje o povlačenju od 9. srpnja 2009. konačno...”.

Zatim, “u najmanju ruku začuđuje odgovor Vrhovnog suda da podnositeljica traži naknadu štete zbog donošenja rješenja o povlačenju, a ne zbog neopravdano pokrenutog disciplinskog postupka”. Iako i u odgovoru na tužbu, a i iz obrazloženja VUS-a proizlazi da je iz Japana povučena zbog pokrenutog postupka.

Dapače, i RH je predlagala prekid parnice do okončanja upravnog spora o stegovnom slučaju! Vrhovni sud je to “ignorirao te potpuno proizvoljno protumačio razloge podnositeljičina povlačenja temeljeći svoj zaključak na pretpostavci koja nije poduprijeta dokazima u spisu”, obrazložilo je vijeće US pod predsjedanjem Ingrid Antičević Marinović.

>> VIDEO Detalji strašne nesreće: Dijete je prelazilo preko zebre, usmrtio ga je 35-godišnjak vozeći prebrzo

Zagreb: Svečanom sjednicom obilježena 30. obljetnica raskidanja državnih sveza s Jugoslavijom DAN HRVATSKOG SABORA VIDEO Jandroković o radu Sabora: Tražimo rješenja koja će našu domovinu Hrvatsku učiniti boljom Zagreb: Šeparović o ustavnosti zakona o ovlastima Stožera civilne zaštite MIROSLAV ŠEPAROVIĆ Predsjednik Ustavnog suda: Odluka o COVID potvrdama ide na ocjenu ustavnosti Zagreb: Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović pojasnio pojedine odluke suda novi mandat Miroslav Šeparović ponovno izabran za predsjednika Ustavnog suda
Zagreb: Dani hrvatskih tržnica
Što i od koga građani kupuju
Inspektori 'češljaju' tržnice i kreću u kontrolu OPG-ova, evo što su dosad otkrili
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Tvrdjava:

    Skolski primjer da stranke shuruju kad je u pitanju obraz pseudovelikasha..