Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN HRVATSKOG SABORA

VIDEO Jandroković o radu Sabora: Tražimo rješenja koja će našu domovinu Hrvatsku učiniti boljom

Zagreb: Svečanom sjednicom obilježena 30. obljetnica raskidanja državnih sveza s Jugoslavijom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
08.10.2021.
u 10:00

Među uzvanicima bit će članovi Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, kao i bivši predsjednici Sabora i Vlade.

Hrvatski sabor svečanom sjednicom obilježio je svoj dan, 8. listopada, u sjećanje na dan kad je Sabor 1991. godine donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ, čime je Hrvatska je proglašena samostalnom i neovisnom državom.

Među uzvanicima su članovi Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, kao i bivši predsjednici Sabora i Vlade. Prigodnim govorom okupljenima se obratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

 

Sjednica je počela izvedbom hrvatske himne, potom i minutom šutnje. Među okupljenima su i Stipe Mesić, Tihomir Orešković, Mate Granić, Jadranka Kosor, dok je uime predsjednika Zorana Milanovića došla Melita Mulić, nekadašnja saborska zastupnica i savjetnica predsjednika za ljudska prava i civilno društvo. 

Okupljenima se obratio Vladimir Šeks.

– Dan je Hrvatskog sabora i 30. obljetnica donošenja Odluke o raskidanju veza s drugim državama SFRJ – kazao je Vladimir Šeks navodeći kako je odluka donesena u teškom povijesnom razdoblju. 

Na samom početku svojeg govora Jandroković je pozdravio okupljene. 

– Želim se prisjetiti svih onih koji su doveli do demokratskih procesa. Želim se prisjetiti onih koji su sudjelovali u Božićnom ustavu. Treba se prisjetiti i heroja Domovinskog rata. Prisjetimo se danas i svih onih koji su sudjelovali u izgradnji hrvatske države, demokracije, vojske, policije. Stoga ću se pojedinačno zahvaliti jer oni zaslužuju naše priznanje – kazao je Jandroković. 

Istaknuo je da su danas u Hrvatskom saboru dvojica zastupnika koja su bila i 1991. godine

Zagreb: Svečanom sjednicom obilježena 30. obljetnica raskidanja državnih sveza s Jugoslavijom
1/8

– Hrvatski sabor uvijek je branio interese hrvatskog naroda. Hrvatski sabor u posljednjih 30 godina ispunio je svoje dužnosti – kazao je i napomenuo kako smo mudrim odlukama ispunili svoje ciljeve. 

Naglasio je kako je pogotovo ovaj Sabor zrcali hrvatsko društvo te da je viđen napredak i u reprezentaciji žena. 

– Povijest će nas pamtiti po odlukama koje ćemo donositi. Na nama je da odluči na koji će način sudjelovati u političkoj utakmici. Razarajući ili gradeći, svatko ima svoj mandat. Naglasak je na vladajućima, ali iz oporbe se može dobro raditi. Svijet se mijenja, pa tako i Sabor. Osjećamo te promjene. Suočili smo se s pandemijom, s potresima. Kao jedan od rijetkih europskih parlamenta radili smo cijelo vrijeme i hvala vam na tome. 

Naveo je da je nužno raditi na kompromisima i da se rješenja nalaze dogovorima. 

– I danas budućnost izgleda neizvjesno, djeluje da će biti teža nego sadašnjost – kazao je i dodao: – Ugledajmo se na one ljude i ono vrijeme. Tražimo više poštovanja i budimo takvi. Tražimo rješenja koja će našu domovinu Hrvatsku učiniti boljom jer – svi smo mi Hrvatska – poručio je za kraj Jandroković

 

Komentara 15

DU
Deleted user
10:58 08.10.2021.

sto ste ucinili za masovni egzodus hrvata na zapad koji se broji stotinama tisuca...ucinili ste sve...iselili ste ih...to se ne zaboravlja...sabor je ovakovi kakovi jest nebitan...i pokrice trojici cetvorici iz vlade da rade sto gospodari krupnog kapitala narede i sprovode...u napacenoj hrvatskoj.....

DU
Deleted user
10:39 08.10.2021.

u povijesti ce biti zapisano da si predsjedao saborom hrvatsko srbske koalicije !!!!!!!

SE
serafin002
10:29 08.10.2021.

Jedan od velikih dana naše burne hrvatske povijesti. Dogodilo se čudo, hrvatski narod gotovo nakon tisućljeća vratio je svoju nezavisnu državu Hrvatsku sa ključnim protagonistom Ocem domovine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije