Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Parlamentarni izbori u Francuskoj: Ljevica osvojila 46 posto glasova

Ukoliko ljevica pobjedi na izborima to će biti vjetar u leđa Hollandeu, koji već ima većinu u francuskom senatu, da provede reforme u Francuskoj
10. lipnja 2012. u 22:21 8 komentara 149 prikaza
Izbori u Francuskoj
Foto: AFP/PIXSELL

Socijalistička stranka kojoj pripada i Francois Hollande zajedno je sa saveznicima u prvom krugu glasovanja na parlamentarnim izborima u Francuskoj dobila većinu glasova, pokazuju prvi neslužbeni rezultati izbora. Ljevica i njezini saveznici dobili su više od 46 posto glasova. Time su osvojili značajnu nadmoć nad desnim UMP-om, koji zajedno sa strankama u koaliciji ima 34 posto glasova.

Francuska ima 46 milijuna građana s pravom glasa, koji biraju 577 predstavnika za Narodnu skupštinu. Prema njeslužbenim rezultatima ljevica bi mogla osvojiti i do 368 mjesta u donjem domu parlamenta.

Također, rezultat parlamentarnih izbora odredit će tempo reformi. Ukoliko ljevica pobjedi na izborima to će biti vjetar u leđa Hollandeu, koji već ima većinu u francuskom senatu, da provede reforme u Francuskoj.

Zanimljivo je i da je stranka desnice, Marine Le Pen, Front National osvojila 14 posto glasova, što je 4 posto više što nego što je imala na parlamentarnim izborima 2007.godine.

Francuska je jedna od rijetkih zemalja koja ima dva kruga parlamentarnih izbora, pa  će Francuzi na birališta ponovno izaći za tjedan dana, u nedjelju 17. lipnja.

Po francuskom izbornom zakonu, stranke koje u prvom krugu osvoje više od 50 posto glasova izravno ulaze u parlament, dok će sve političke opcije s više od 12,5 posto glasova ući u drugi izborni krug.

Hrvatska - Španjolska
SLAVE NASLOV
Pogledajte što španjolski mediji pišu nakon pobjede, dotaknuli se i hrvatskog ponosa
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • -obrisani-:

    Novinaru, pojma nemaš. Ne stranka koja je osvojila preko 50 posto nego KANDIDAT.

  • plotto:

    Sarkozy ili Ziollande,nema tu razlike.Oni su samo namještenici Bildeberg grupe,koja ih je izabrala da bi ih Francuzi birali.

  • Mozart 1000:

    Sve je ovo hollywood za proletere.