Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vojni udar

Pariz ljutit i šokiran zbog svrgavanja čelnika Nigera

Niger Army spokesman Colonel Major Amadou Adramane speaks during an appearance on national television
Foto: ORTN/REUTERS
1/5
27.07.2023.
u 22:52

Francuska i SAD osudile su poteze vojske koja je pučem svrgnula prozapadnog predsjednika koji se borio protiv džihadista

Teško ostvareni dobici bit će sačuvani i za to će se pobrinuti Nigerci koji vole demokraciju", napisao je na društvenim mrežama vojnim pučem svrgnuti predsjednik Nigera Mohamed Bazoum koji je demokratski izabran na tu dužnost u travnju 2021. godine. Iako se nadao da će ga vojska, čiji je vrhovni zapovjednik, spasiti od zatočeništva i svrgavanja, načelnik stožera Abdoa Siddik Issa dao je jučer potporu puču koji su u srijedu izveli vojnici predsjedničke garde, koji su zatvorili Bazouma u predsjedničkoj palači, rekavši da je njihov prioritet izbjeći destabilizaciju zemlje.

Vojska treba "sačuvati fizički integritet" predsjednika i njegove obitelji te izbjeći "smrtonosan sukob... koji bi mogao izazvati krvoproliće i utjecati na sigurnost stanovništva", navodi se u priopćenju koje je potpisao načelnik združenog stožera vojske. Ministar vanjskih poslova Hassoumi Massoudou Hasumi Masudu objavio je na Twitteru ​da poziva "sve demokrate i domoljube" da se pobrinu za to da ova "opasna pustolovina" propadne. Njihove izjave uslijedile su nakon što su kasno u srijedu vojnici objavili na nacionalnoj televiziji da je Bazoum svrgnut s vlasti i da su suspendirane sve državne institucije, što je sedmi državni udar u zapadnoj i središnjoj Africi od 2020. godine.

Svrgnuće predsjednika Nigera Mohameda Bazouma izazvalo je regionalnu i međunarodnu zabrinutost zbog nestabilnosti u zemlji koja je ključni saveznik zapadnih sila u borbi protiv pobune u regiji Sahel opustošenoj džihadističkim nasiljem, i čije su se dvije susjedne države, Mali i Burkina Faso, u kojima je nakon puča na vlasti vojska, okrenule drugim partnerima, među kojima je i Rusija.

Saveznici svrgnutog predsjednika u Nigeru, predvođeni Parizom, mjesecima su strahovali od vojnog udara protiv Bazouma. Pariz je preusmjerio svoje mehanizme na borbu protiv džihadističkih skupina u Nigeru, a vojni udar mogao bi promijeniti ravnotežu u regiji Sahel na način koji nije u interesu Zapada. Francuska i Sjedinjene Države osudile su pokušaj preuzimanja vlasti silom. Pariz za sada ne želi vojno intervenirati, nego pažljivo prati situaciju u Nigeru. Velik dio osoblja i resursa raspuštene francuske vojne operacije Barkhane, nakon što je prisiljena napustiti Mali, prebačen je u Niger, uključujući više od 1500 francuskih vojnika koji se sada nalaze u bazi u Niameyu. 

VIDEO Nigerijski vojnici kažu da je predsjednik Bazoum smijenjen te da su granice zatvorene

Ključne riječi

Komentara 5

PL
plotto
18:38 28.07.2023.

Još jedna izgubljena kolonija i njeni resursi - zavapiše Francuska i USA.. Kažu da se Bazoum borio protiv džihadista ? Kojih i čijih ? Možda onih koje je Zapad stvorio,kao u Iraku,Siriji,Libiji itd.Borba protiv terorizma,a glavni teroristi u USA.

JU
JustinBerk
19:45 28.07.2023.

U nigeriji su demonstrativno, na drugi dan samita Rusija-Afrika izjurili sve koji su stavljeni da rade za Macrona. Ici ce iz Afrike uran u Francusku, ali preko Rusije i Kine. Afrika je dobila u Rusiji novi impuls za zbacivanja okova kolonizatora.

LO
lojtra1
06:48 28.07.2023.

Ova "vlada" izgleda skroz rasisticki. Nemaju ni jednog bijelca na polozaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije