Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spašeni u zadnji tren

Paris, London i New York boje se ljudske ruke, dodira, glasa

Štenad iz Indiga
Foto: Privatni album
1/5
06.12.2015.
u 20:07

Kad ih dodirnete grizu, a ako ih uspijete uhvatiti popiške se od straha, kažu volonterke zagrebačke udruge Indigo, koje se brinu o njima

Napušteno dvorište u blizini Klanjca bio je dom Nere i njezine štenadi, sve dok ih nije otkrio čovjek. Ubrzo su postali nepoželjni, prijetilo se njihovim uklanjanjem, ubijanjem.

Spasili su ih volonteri zagrebačke Udruge za zaštitu i dobrobit životinja Indigo, a kad su ih smjestili na sigurno vidjelisu sve posljedice koje je život u ilegali, pod stresom i strahom, ostavio na ovu pseću obitelj.

- Kujica Nera jako je plaha i oprezna. Kad joj uspijemo prići, uživa u maženju, no pobjegne na svaki pokret, na svaki zvuk, pa čak i ako kihnemo - kažu volonterke te dodaju kako ju je netko sigurno tukao po glavi, jer se panično boji pokreta ruke iznad glave. Unatoč svemu, Nera nije agresivna i neće ugristi, za razliku od štenadi.

- Paris, London i New York bježe od ljudi, pokazuju zube, reže, hoće od straha i ugristi, a kad ih uspijemo uzeti u ruke, popiške se od straha - objašnjavaju volonterke. Zbog tih problema važno je što ranije pronaći privremeni dom u kojem bi se polako opustili. Savjetima će pomoći i trenerica koja u hotelu za pse radi s njima. I koja ističe kako je strah kod štenaca često uzrok loših iskustava s ljudima.

- Ne treba puno da se štenad dovede u stanje straha, dovoljna je češća galama ili buka, odnosno tjeranje. Ponekad strah od lošeg iskustva, ili nedostatak iskustva, prelazi u agresiju. Oni itekako mogu biti agresivni i nanijeti ozljede, brane se svom snagom svojih oštrih zubića – ističe Vedrana Dorogi. Strah neće nestati kako štene odrasta, pas samo postaje jači, fizički moćniji. Problem se produbljuje, a pas stječe sigurnost u svoj način obrane pa agresija postaje normalan način ponašanja kad god osjeti nelagodu.

- Jako je bitno s njima odmah raditi jer se problem relativno brzo može riješiti. Treba ih odvojiti od kujice i drugih štenadi u leglu. Radi se na dodiru, uz pomoć hrane i igre, stabilnog psa, uz bodrenje. Važno je procijeniti kako raditi, zato je potrebna stručna osoba. Ako se pogriješi, strah može potrajati, što nije dobro ni za psa ni za okolinu. Živjeti u paničnom strahu ili nelagodi sa svime što te okružuje je grozno – objašnjava trenerica.

A da bi se malenima moglo što prije i bolje pomoći, udruga Indigo traži za njih tete čuvalice. Nude svu pomoć i stručne savjete, nazovite ih na 091/22-26-683.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije