Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaraženi vojnik

Otkriće o Sj. Koreji, liječnici u prebjegu pronašli nešto neočekivano

Foto: Reuters
1/2
17.11.2017.
u 13:27

Liječnik Lee Cook-jong uspješno ga je operirao u srijedu ujutro u bolnici sveučilišta Ajou, ali je dodao da je sjevernokorejski vojnik i dalje kritično

Želudac sjevernokorejskog vojnika koji je u ponedjeljak prebjegao u Južnu Koreju pun je parazita te se još uvijek nalazi u kritičnom stanju, piše Korea Biomedical Review.

Liječnik Lee Cook-jong prebjega je uspješno operirao u srijedu ujutro u bolnici sveučilišta Ajou, ali je dodao da je sjevernokorejski vojnik i dalje kritično. "Operaciju smo završili nakon što smo vojniku iz trbušnog zida izvadili metak", rekao je.

"Mučimo se s liječenjem pacijenta jer smo u njegovu želudcu pronašli velik broj parazita koji ulaze u i jedu ranjeno tkivo", dodao je Lee. "Osim toga, kod pacijenta smo naletjeli na parazita kojeg nikada nismo vidjeli kod Koreanaca i to nam pravi velike probleme. Radim 20 godina kao kirurg i takve sam parazite vidio samo u udžbenicima."

Jedan parazit u probavnom traktu vojnika bio je dugačak čak 27 centimetara.

Među parazitima se našla i vrsta nematoda s kojima se vojnik mogao zaraziti prije nego što su ga upucali.

Nematode mogu uzrokovati pothranjenost i blokirati crijeva, a uzrokuju pankreatitis (upalu ili infekciju gušterače) i upalu slijepog crijeva. 

Stručnjaci kažu da s parazitima žive mnogi Sjevernokoreanci. Smatra se da je to zbog monotone prehrane na koju su Sjevernokoreanci osuđeni zbog činjenice da žive u izolaciji i nemaju pristup raznovrsnim namirnicama. "Oni uglavnom jedu rižu i kukuruz te kimchi i paštetu od graha. Nedostaje im proteina i esencijalnih masti", piše Reuters.

1/8

– Kod jedne žene koja je prebjegla pronašli smo 30 vrsta nematoda. U Sjevernoj su Koreji paraziti očito velik problem, rekao je profesor Seong Min s Fakulteta medicine pri sveučilištu Dankook.

Pogledajte nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje

Komentara 44

IL
ilijan
14:18 17.11.2017.

Žalosno da još uvijek netko tako ugnjetavanja svoj vlastiti narod. Prokleti komunizam!

SM
Smečernji
13:51 17.11.2017.

Neka doktor malo navrati do Hrvatske, ovdje će vidjeti parazite kakvih nema ni u kakvim udžbenicima ali ih se zato katkada može vidjeti u Saboru. A u stanju su desetljećima parazitirati cijelu naciju.

Avatar Vukomerec
Vukomerec
16:27 17.11.2017.

Prebjeg iz 'komunističkog raja' je živo svjedočanstvo koliko takvi režimi izjedaju ne samo dušu već i tijelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije