Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONCERT ZA SMETLARE

Paragvajski orkestar svira na instrumentima od smeća: 'Bolji su od originala'

Innovative orchestra transforms trash into music, in Alpacoma Landfill
Foto: CLAUDIA MORALES/REUTERS
1/3
01.03.2023.
u 09:24

Orkestar mladih glazbenika svira na instrumentima od smeća kako bi podigli svijest o važnoti zaštite okoliša

U kreativnom nastojanju da podignu svijest o zaštiti okoliša, skupina glazbenika iz Paragvaja izvodila je poznate melodije na koncertu na brdu u blizini glavnog grada Bolivije u ponedjeljak, s pogledom na odlagalište smeća. Ali smeće je bila poanta, budući da mladi glazbenici koji čine paragvajski orkestar Cateura koriste reciklirane materijale za izradu vlastitih instrumenata, "pretvarajući smeće u glazbu", prema Fabiu Chavezu, jednom od izvođača.

Orkestar je nastupao u više od 50 zemalja. Svirajući pjesme Coldplaya i Johna Lennona, među ostalima, glazbenici su zabavljali lokalne smetlare, od kojih su mnogi bili impresionirani zvukom violončela, violina i rogova izrađenih od velikih limenki, cijevi i drugog odbačenog materijala.

Innovative orchestra transforms trash into music, in Alpacoma Landfill
1/8

"Vrlo je lijepo i bila sam stvarno iznenađena ovim recikliranim instrumentima", rekla je radnica Silveria Vega. “Bolji su od originala”, dodala je sa smiješkom.

Glazbenica Bianca Pintos u pauzi svirke pokazala je svoje ručno izrađeno violončelo, ističući kvalitetu instrumenta. "Ima isti zvuk kao violončelo napravljeno od drveta", rekla je. "Zaista nema velike razlike osim što je ovao napravljeno od smeća."

Koncert se održao u vrijeme dok lokalni dužnosnici u La Pazu nastoje smanjiti utjecaj odlagališta smeća na okoliš, a posebice rizik koji mogu predstavljati za vode. Glavni grad Bolivije proizvede oko 670 tona smeća svaki dan, prema službenim podacima.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije