Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HZZO

Papirnate uputnice uskoro će nestati

Lucijan Vukelić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
08.03.2020.
u 23:40

Svatko, pak, smatra li da su mu prava uskraćena, može to prijaviti HZZO-u.

Nije prihvatljivo pacijente vraćati natrag po uputnicu, HZZO je u više navrata internim napucima o tome obavijestio liječnike primarne zdravstvene zaštite i bolnice.

– Ako pacijent dođe s pogrešnom uputnicom, bolnica se može obratiti HZZO-u koji će kontaktirati s liječnikom primarne zdravstvene zaštite, no nejasnoće s uputnicama ne smiju utjecati na osigurane osobe niti usporavati obavljanje zdravstvene zaštite – poručuju iz Zavoda.

Primjećuju i da izabrani doktori često osiguranike upućuju na specijalističko-konzilijarne djelatnosti koje neka ustanova uopće nema ugovorene ili čak na pogrešnu djelatnost na kojoj se traženi postupak i ne radi. Kako je cilj olakšati pacijentima, HZZO u takvim slučajevima od bolnice očekuje da ne odbije pacijenta. Svatko, pak, smatra li da su mu prava uskraćena, može to prijaviti HZZO-u.

Istina je, priznaju, da neke ustanove i dalje traže papirnate uputnice i ne koriste mehanizme eUputnice i eNalaza u okviru sustava CEZIH jer imaju problema s informatičkom opremom. Naime, u nekim ustanovama nisu potpuno integrirali rješenje da, primjerice, nalaz koji specijalist u bolnici napiše i na papiru ga preda pacijentu bude proslijeđen i u CEZIH.

– U najskorije vrijeme nestat će potreba da liječnici iz primarne izdaju papirnate uputnice jer, da bi liječnik specijalist u bolnici mogao napisati eNalaz, prvi je korak da bolnička ustanova preuzme eUputnicu – poručuju iz HZZO-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije