Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus: Novo žarište

Za dva tjedna 40% stanovnika Teherana moglo bi biti zaraženo, zatražena i pomoć Hrvatske

Koronavirus u Iranu
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
1/4
08.03.2020.
u 21:37

Zaraženih je 6566, umrlih 194, među kojima je i zastupnica u parlamentu Fatima Rahbar

Zbog oštrih sankcija koje je američki predsjednik Donald Trump nametnuo Iranu, tom se zemljom koronavirus širi munjevitom brzinom. Prema današnjim podacima iranskog ministarstva zdravstva, samo u posljednja 24 sata umrle su 49 osobe, a zabilježena su 743 nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupan broj umrlih je 194, među kojima je i zastupnica u parlamentu Fatima Rahbar, a broj zaraženih povećao se na 6566.

Svjetska zdravstvena organizacija uputila je Iranu tri pošiljke medicinske pomoći, želi pomoći još, ali zbog nametnutih sankcija procedura ide izuzetno teško zbog čega apelira na američkog predsjednika Donalda Trumpa da suspendira sankcije kojima su obuhvaćeni lijekovi i medicinska oprema.

Iz ministarstva zdravlja Irana od Svjetske zdravstvene organizacije traže hitno pomoć u opremi koja im nedostaje – N95 maske za lice, kombinezoni i kirurška odijela, ICU ventilator (respirator), laboratorijska oprema (kit) za ispitivanje COVID-19, PPF zaštitni komplet kao i štitnik za lice i tijelo.

Koronavirus u Iranu
1/4

Ekonomski terorizam

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif optužio je američkog predsjednika Donalda Trumpa da primjenjuje “ekonomski i medicinski terorizam” protiv Irana pooštravanjem sankcija kako bi oslabio njegove sposobnosti za borbu protiv koronavirusa.

“Trump iz zlonamjernih motiva potiče ilegalne američke sankcije usmjerene na iscrpljivanje iranskih resursa u borbi protiv COVID-19 zbog čega naši građani umiru“, kazao je Zarif dodavši da “svijet više ne može nastaviti šutjeti jer je ekonomski terorizam SAD-a izjednačen s medicinskim terorizmom”.

Zarif je optužio Donalda Trumpa da želi iskoristiti ljudsku patnju i ucjenama prisiliti Iran na prihvaćanje američke političke agende na Bliskom istoku, što za Iran nije prihvatljivo. Zbog spora dolaska medicinske pomoći Iranu, stručnjak za zarazne bolesti i član Nacionalne komisije za koronavirus Masoud Mardanij tvrdi kako će glavni grad Irana, u iduća dva tjedna zahvatiti epidemija te će koronavirusom biti zaraženo između 30 i 40 posto stanovništva Teherana.

Prema najnovijim službenim statistikama, broj stanovnika Teherana više je od 15 milijuna, a ako se predviđanja iranskog dužnosnika pokažu točnima, to bi značilo da će ih samo u Teheranu biti zaraženo između šest i sedam milijuna.

Zabranjene i molitve

Iran se svim silama bori protiv širenja koronavirusa. Osim što su iranske vlasti odlučile zatvoriti škole i sveučilišta do kraja perzijske godine te zabranile molitve petkom, kao i sva ostala okupljanja, iranska je vlada čak privremeno oslobodila 54.000 zatvorenika, koji su bili osuđeni na zatvor do pet godina kako bi spriječili širenje koronavirusa u prenatrpanim zatvorima. Golamhosein Esmaili, glasnogovornik ministarstva pravosuđa, kazao je da su zatvorenici privremeno oslobođeni nakon što su bili negativni na testovima za koronavirus.

Iranska aviokompanija Iran Air obustavila je sve letove prema Europi. Irak je zatvorio svih pet graničnih prijelaza s Iranom. Iran na sve moguće načine pokušava zaustaviti širenje koronavirusa. Zbog toga se iranski veleposlanik u Hrvatskoj, g. Parviz Esmaeili sastao u Ministarstvu zdravstva s pomoćnicom ministra prim. Vera Katalinić Janković, dr. med. i dr. Vedranom Kranjčevićem iz kriznog stožera za zarazu koronavirusom.

Iz iranskog veleposlanstva su nam kazali kako su na tom sastanku razmijenili mišljenja i informacije s obzirom na to da se Republika Hrvatska zaista uzorno nosi s ovim stanjem. Izražena je spremnost za pružanje pomoći u svakom pogledu, ali potrebno uključiti i ostale subjekte.

Video: Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske

Ključne riječi

Komentara 6

NE
nemanatrag
23:09 08.03.2020.

Ako je to volja Allahova gdje je problem!?

Avatar Idler
Idler
00:10 09.03.2020.

Ameri ovo, Ameri ono....pa kaj vam Rusi ne pomogneju ak nemrete sami ?

IZ
IzKamena
22:51 08.03.2020.

Oni se hvale s raketama i dronovima a ne medicinskom opremom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije