Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan i Hrvati
Povratak na članak

Pape su računali na Hrvate kad je bilo najteže, ali 
su im bili i oslonac

Hrvati bi trebali biti ponosni i na činjenicu da je papa Siksto V. (1585.–1590.), pravim imenom Felice Peretti di Montalto, hrvatskog podrijetla

Komentari 5

IV
ivanjoksimovic
09:41 05.06.2015.

Koliko ja znam - a o ovoj temi jako puno znam, kardinal Peretti, kasnije Papa Siksto, bio je Hrvat po samo 1 izvoru, koji je pisao biografiju na osnovu rekla-kazala nekog navodnog Papinog rodjaka, koji je iz Crne Gore emigrirao u Italiju. Zapravo isti izvor nije cak ni siguran u tu tvrdnju buduci da ista biografija iznosi dvojbu po kojoj tvrdi da se ne zna tacno poreklo, vec da je ono ili hrvatsko, ili albansko, odnosno ilirsko. Sa druge strane, desetine drugih niografija, pa cak i autobiografija samog Pape tvrde da je on Italijan. Doduse, jedna stvar jeste tacna. A to je da je Papa bio blizak Hrvatima iako u Hrvatskoj nije bio, jeste zato sto je bio blizak zavodu svetog Jeronima koji su osnovali Hrvati u Rimu. I zaista, Papa Siksto jeste bio naklonjen Hrvatima, iako je bio Italian, kako i sam kaze u svojoj autobiografiji, a o tome govore i porezni spisi na ime njegovog oca i dede.

VL
PA
pan-am
09:14 05.06.2015.

To je normalna stvar,katolici smo.

VL
GI
gilesfra007
09:30 05.06.2015.

Koje hvale za Sikstusa V. ! A da je tip dao porusiti rimske gradjevine, da je ubijao protivnike i dao mrtva tijela izloziti, povisio porez, nepotizam u njegovo doba cvao - necaka postavio za kardinala, sestri mogucio kupovinu imanja itd.itd.. - o tome ni rijeci. Zasto se ovoj zemlji ne govori istina?

VL
VE
Vercingetorix
10:03 05.06.2015.

Knez Braninimir nije zivio u 11. stoljecu, tj. u vrijeme raskola 1054. To je vrijeme kraljeva.

VL
RA
Rangostar
11:22 05.06.2015.

Zahvaljujem se Prof.dr.sc Boži Skoki koji nas u prvoj rečenici ovog teksta podsjeća da smo Slavenski narod isto kao Rusi,Poljaci,Bugari, Srbi,Česi,Slovaci itd. i to je skupina naroda kojim smo najsličniji i ja sam ponosan na to. Slaveni najbolji narodi a i teniseri.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.