Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez straha

'Papamobil je već krenuo u Beirut'

Vatikan i sunceva energija
21.08.2012.
u 10:58

Podržati kršćane u stvaranju novog društva i zaustaviti egzodus vjerskih manjina iz muslimanskih zemalja, zadaće su pape Benedikta XVI. na ovom putu u Libanon

VATIKAN – Papamobil je već krenuo u Beirut, odgovorio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi na pitanje novinara hoće li se ostvariti pohod Benedikta XVI. Libanonu zbog stanja na Srednjem istoku, posebno zbog sukoba u Siriji.

“Pripreme Papina putovanja u Libanon, od 14. do 16. rujna, događaju se bez nedoumica Vatikana”, kazao je Lombardi.

U nekim krugovima počelo se govoriti kako bi zbog posljedica sirijske krize na stanje u Libanonu moglo doći do odgode Papina putovanja. To je sada opovrgnuo otac Lombardi naglasivši kako konkretni znak da se s pripremama nastavlja jest činjenica što je “papamobil krenuo u Bejrut”.

Podržati kršćane u stvaranju novog društva i zaustaviti egzodus vjerskih manjina iz muslimanskih zemalja, zadaće su pape Benedikta XVI. na ovom putu u Libanon. Cijeli Srednji istok je u previranju, ali je tzv. arapsko proljeće imalo i negativnih posljedica po kršćane koje se protjeruje iz Egipta, Sirije, Iraka..., a u Libanonu raste napetost između Hezbollaha i sunita.

Jezuit otac Samir Khalil Samir, profesor u Beirutu i odličan poznavatelj islama, drži kako u napetostima koje vladaju između sunita, šijita, alavita, odnosno na cijelom prostoru od Tunisa do Irana, Papin posjet Libanonu ima posebno značenje. Libanon je muslimanska zemlja u kojoj živi više religija, pa je država uređena i po vjerskome ključu. Predsjednik republike mora biti kršćanin, katolik, premijer mora biti musliman, sunit, predsjednik Parlamenta mora biti musliman, šiit, a Parlament je sastavljen od 128 parlamentaraca, od kojih je po 64 kršćana i muslimana (uključujući druze).

Otac Samir Khalil Samir drži kako je Libanon izabran za posjet Benedikta XVI. jer u toj državi ima kršćana i sigurnija je od ostalih. U Iraku ima kršćana, ali nema sigurnosti. U Egiptu katolika ima samo 250.000 na 84 milijuna stanovnika, a i u Jordanu bi imao sigurnost, ali ima malo kršćana itd. No, Papa pohodi Libanon s pogledom na Siriju gdje su kršćani u nedoumici što učiniti u sadašnjoj krizi.

Diktator Assad kršćanima ipak jamči određenu sigurnost. No, tko želi pravdu i demokraciju ne može biti uz Assadov režim. To su dvojbe kršćana u Siriji.

Možda će im Benedikt XVI. iz Libanona dati snage za ostanak u Siriji i sudjelovanje u stvaranju novog društva.

Komentara 7

JA
jako77
11:46 21.08.2012.

dobri Bog neka blagoslovi ovaj pohod Svetog Oca u krizno područje!

OB
-obrisani-
11:49 21.08.2012.

Papa ide dati podršku kršćanima u Palestini,Libanonu, i Siriji,a koji su ugroženi od zionacističkog režima,koji radi protiv njih i njihovih interesa u suradnji sa vehabijskim talibanima.Sirijski i libanonski kršćani su odavno dali podršku Assadu.

CO
Commentator...
12:17 21.08.2012.

Nebi se cudio da zidovi i njega koknu, pa izmisle terorizam... papa ostani rade doma dok oluja neprode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije