Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKORNIČKO PUTOVANJE

Papa u Kanadi saznao kroz koje su sve užase katoličkog internata prošla domorodačka djeca

Pope Francis visits Alberta
Foto: ADAM SCOTTI/PMO/REUTERS
1/3
28.07.2022.
u 10:35

Više od 150.000 domorodačke djece bilo je izdvojeno iz vlastitih obitelji i dovedeno u internate koji su djelovali od 1870. do 1996. Djeca su ondje trpjela glad i batine kada bi govorila materinskim jezikom i bila spolno zlostavljana provedbom sustava koji je Kanadsko povjerenstvo za istinu i pomirenje nazvalo "kulturnim genocidom".

Kanadski čelnici u srijedu su govorili papi Franji o užasima života u internatima za autohtonu djecu kojima je upravljala crkva, a Papa je izrazio žaljenje što su mnogi od njih i danas  siromašni u jednoj od najbogatijih zemalja svijeta.

Riječ je o četvrtom danu Papina "pokorničkog putovanja" u Kanadi, fokusiranog na ispriku Crkve za njezinu ulogu u prisilnoj asimilaciji autohtonih stanovnika po nalogu prijašnjih vlada koje su nastojale izbrisati njihovu kulturu.

Više od 150.000 domorodačke djece bilo je izdvojeno iz vlastitih obitelji i dovedeno u internate koji su djelovali od 1870. do 1996. Djeca su ondje trpjela glad i batine kada bi govorila materinskim jezikom i bila spolno zlostavljana provedbom sustava koji je Kanadsko povjerenstvo za istinu i pomirenje nazvalo "kulturnim genocidom".

REUTERS/Guglielmo Mangiapane Photo: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS

U obraćanju u Citadelle de Quebec, najvećoj britanskoj utvrdi sagrađenoj u Sjevernoj Americi, Papa je govorio o "radikalnoj nepravdi" zbog neravnomjerne raspodjele bogatstva.

"Skandalozno je da blagodati postignute općim gospodarskim razvojem ne dopiru do svih slojeva društva", rekao je i upozorio da su mnogi od tih ljudi potrebiti i beskućnici i moraju se obratiti crkvi i bankama hrane žele li preživjeti.

"Upravo među domorodačkim narodom česti su brojni pokazatelji siromaštva kao što je nizak postotak školovanja i otežani pristup kupnji vlastitog doma i zdravstvenoj skrbi", rekao je. 

Autohtono stanovništvo čini oko 5 posto ukupne populacije Kanade i siromašnije je od prosjeka, živi kraće i među njima visoka je stopa ovisnosti i uključenosti u nasilne zločine, zbog čega je i visok postotak zatvoreničke populacije. 

U obraćanju Papi, i premijer Trudeau i glavna guvernerka Mary Simon, koja zastupa kraljicu Elizabetu II, empatično su i dirljivim riječima kazivali o tragedijama koje su se odvijale u internatima, a zadnje od tih ustanova zatvorile su se prije dva desetljeća, prije početka Franjina pontifikata.

Sami, izolirani i zlostavljani

"Kao otac ne mogu ni zamisliti da mi oduzmu djecu. Kad moja djeca plaču, tješim ih. Kada su sretna i ja sam sretan", rekao je Trudeau. 

"U internatima ta djeca bila su sama i izolirana s svojim bolima i tugom, daleko od svojih obitelji i zajednica. I još gore, oduzimali su im materinski jezik, kulturu i identitet", rekao je premijer Trudeau koji je pomirbu s kanadskim autohtonim narodima stavio među svoje političke prioritete.

"Svojim posjetom pokazujete svijetu da i se i vi i Katolička crkva pridružujete našem putu pomirenja, zacjeljivanja rana, nade i obnove", rekla je Simon.

Photo: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS

"Ljudi koji su preživjeli, oni su branitelji koji su se borili i još se bore za svoj jezik i kulturu za dobrobit budućih generacija", rekla je.

Crkva "priznaje svoje pogreške", rekao je Papa i želi se pridružiti civilnim vlastima u "promicanju legitimnih prava autohtonih naroda i pomoći u procesu  ozdravljenja i pomirbe" između domorodačkih i nedomorodačkih Kanađana, rekao je Papa.

U ponedjeljak je Papa bio u Maskwaciscu gdje su djelovala dva takva internata i ondje je izrekao povijesnu ispriku u ime Crkve za njezinu ulogu u prisilnoj asimilaciji nazivajući to "zlom" i "katastrofalnom pogreškom". U utorak je je rekao da Rimokatolička crkva treba prihvatiti krivnju kao ustanova za zlo počinjeno autohtonim Kanađanima.

U četvrtak Papa treba posjetiti svetište Svete Anne de Beaupre, najstarije katoličko svetište u Sjevernoj Americi i u kvibeškoj katedrali Naše Gospe (Notre-Dame de Quebec) sastati se s nadbiskupom Quebeca, uglavnom frankofone kanadske pokrajine.

Na povratku u Rim u petak, Papa će se na nekoliko sati zaustaviti na jezeru Iqaluit na kanadskom Arktiku gdje bi trebao razgovarati o klimatskih promjena kao prijetnji domorodačkim zajednicama.

VIDEO: Zaraženi u Austriji mogu svuda s maskom. Odluku ministra zdravstva kritizirala i njegova supruga

Komentara 5

ZP
zeljko.posaric.9
13:43 28.07.2022.

Jako velika, slučajna ili namjerna pogreška sadašnjeg Pape kojom je na leđa Katoličke crkve natovario sve zločine koje su nad lokalnim stanovništvom činili sami kolonizatori i država Kanada. Vjerojatno neće bit licemjer pa će priznat i ispričat se za sve zlo i genocid kojeg su prošli SAD indijanci. Kad riješi Indijance onda će vjerojatno priznat i krivicu Katoličke crkve za robovlasništvo u SAD i ispričat se svim zemljama iz kojih su robovlasnici otimali robove.

MI
mila12345
09:15 30.07.2022.

Ni riječi nije izustio o katoličkim mučenicima koji su evangelizirali Kanadu.

DU
Deleted user
23:30 28.07.2022.

a vidi danas sve te kanadjane , francuze i amere kako i dalje sire pravdu drugim narodima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije