Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIOPĆIO VATIKAN

Papa se ispričao zbog upotrebe homofobnog izraza: 'Nije imao namjeru uvrijediti'

Roma, Papa Francesco tra i partecipanti agli Stati Generali della Natalità
ALESSIA GIULIANI / ipa-agency.net
28.05.2024.
u 15:40

“Papa nikada nije imao namjeru uvrijediti ili se izraziti homofobnim izrazima, te se ispričava onima koji su bili uvrijeđeni korištenjem izraza, kako su drugi izvijestili”, stoji u priopćenju Vatikana.

Papa Franjo ispričao se zbog upotrebe homofobnog izraza kojeg je navodno koristio tijekom sastanka s biskupima, piše CNN. Naime, 87-godišnji papa navodno je upotrijebio homofobnu primjedbu na sastanku iza zatvorenih vrata prošlog tjedna kada je rekao talijanskim biskupima da homoseksualnim muškarcima ne bi trebalo dopustiti da se obučavaju za svećenike.

“Papa nikada nije imao namjeru uvrijediti ili se izraziti homofobnim izrazima, te se ispričava onima koji su bili uvrijeđeni korištenjem izraza, kako su drugi izvijestili”, stoji u priopćenju Vatikana.

“Kao što je (papa Franjo) rekao u nekoliko navrata, ‘u Crkvi ima mjesta za sve, za sve! Nitko nije beskoristan, nitko nije suvišan, za sve ima mjesta. Baš kao što smo mi, svi.”, stoji u priopćenju.

Podsjećamo, La Repubblica i Corriere della Sera, talijanske dnevne novine s najvećom nakladom, citirali su papu koji je navodno kazao da su sjemeništa već prepuna "frociaggine", vulgarnog talijanskog izraza koji se grubo prevodi kao "pederčina".

La Repubblica je svoju priču pripisala nekocini neimenovanih izvora, dok je Corriere naveo da ju je poduprlo nekoliko neimenovanih biskupa koji su sugerirali da papa, kao Argentinac, možda nije shvatio da je talijanski izraz koji je upotrijebio uvredljiv. Web stranica za političke tračeve Dagospia prva je izvijestila o toj slučaju koji se navodno dogodio 20. svibnja kada je Talijanska biskupska konferencija otvorila četverodnevnu skupštinu zatvorenim sastankom s papom.

Papa Franjo (87) do sada je zauzimao otvoreniji pristup LGBT zajednici. Na početku svog papinstva 2013. je rekao: "Ako je osoba gay i traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da sudim?", dok je prošle godine dopustio svećenicima da blagoslivljaju članove istospolnih parova, što je izazvalo značajnu konzervativnu reakciju.

FOTO Papa Franjo u Veneciji

Roma, Papa Francesco tra i partecipanti agli Stati Generali della Natalità
1/17

 

Komentara 8

RI
Rizlman
15:52 28.05.2024.

Pa ne osuđuje Crkva pa tako ni Papa griješnika nego grijeh. A po crkvenom učenju i zakonu i po Svetom Pismu homoseksualizam je teški grijeh. Naravno da osobe pod takvim grijehom nisu podobne da budu katolički svećenici. Mogu biti modni dizajneri, frizeri ili nešto drugo ali ne i svećenici. A u crkvu mogu doći, samo zna se što je potrebno, ispovjed, kajanje i pokora i iskren trud da se grijeh ne ponovi. I u tom slučaju nema problema, tek u tom slučaju u crkvi ima mjesta za sve.

Avatar memento mori
memento mori
15:49 28.05.2024.

Homoseksualci razaraju Crkvu iznutra. Čišćenje od pedofilije i homoseksualizma je neophodno, inače će Crkva biti "Velika bludnica" iz Otkrivenja.

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
17:30 28.05.2024.

Sveti oče, nemate se za što ispričavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije