Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa prihvatio ostavku šefa vatikanske žandarmerije

Domenico Giani je postao šef vatikanske žandarmerije s papom Benediktom XVI., te je to nastavio biti i s papom Franjom.
14. listopada 2019. u 16:43 1 komentara 1067 prikaza
Papa Franjo predvodi biskupsku sinodu
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Papa Franjo prihvatio je ostavku šefa vatikanske žandarmerije Domenica Giania, obznanio je u ponedjeljak ured za tisak Svete Stolice.

CARABINIERI FINANCIJSKE NEPRAVILNOSTI Policija obavila pretres i zaplijenila dokumente: Suspendirano petero djelatnika u Vatikanu

Papa se zadržao u dugom razgovoru sa zapovjednikom Gianijem i zahvalio mu se na odanoj službi. Domenico Giani je postao šef vatikanske žandarmerije s papom Benediktom XVI., te je to nastavio biti i s papom Franjom. U vatikanskoj žandarmeriji je više od 20 godina, a kao njezin šef bio je uvijek uz pape i na njihovim putovanjima.

Razlog podnošenja ostavke je objavljivanje dokumenata koji su trebali ostati u tajnosti. Premda Domenico Giani nema nikakvu “subjektivnu odgovornost” za objavljivanje dokumenata podnio je ostavku Papi koji ju je prihvatio. Bilo je obznanjeno kako su petoro upravitelja financijskih poslova suspendirana i pod istragom od 1. rujna zbog ulaganja u neke nekretnine, posebno u kupovinu zgrade u Londonu. Šef ureda za tisak Svete Stolice Matteo Bruni je obznanio kako je po Papinu mišljenju “smrtni grijeh” objavljivanje u javnosti dokumente koji su trebali ostati u tajnosti, tim više što je istraga u tijeku i što još nitko nije optužen, već samo suspendiran do zaključenja unutarvatikanske istrage.

Papa Franjo Vatikanska imenovanja Budući papa mogao bi nastaviti Franjin put

U tekstu koji je izašao u javnost se kaže kako su petoro upravitelja suspendirana iz predostrožnosti nakon prijave koja je pristigla iz vatikanske banke IOR i glavnog revizora Države Grada Vatikana. Tih petoro su: Tommaso Di Ruzza, laik direktor vatikanske financijske vlasti (AIF); monsignor Mauro Carlino, šef ureda dokumentacije državnog tajništva i bivši tajnik kardinala Angela Becciua bivšeg zamjenika tajnika državnog tajništva; dvojica upravitelja u uredima državnog tajništva, Vincenzo Mauriello i Fabrizio Tirabassi; te službenica u administraciji Caterina Sansone. Time što su objavljena njihova imena sa slikama kao da su na tjeralici, otvorio se medijski linč na njih i novi skandal.

Papa Franjo predvodi biskupsku sinodu
1 / 10
Papino obraćanje novinarima na putu prema Mozambique, Madagascaru, and Mauritius
Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste