Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTAVKA

Papa prihvatio ostavku irskog biskupa Mageeja

biskup Magee
AFP
24.03.2010.
u 14:51

Irski biskup ostavku je podnio zbog pedofilskog skandala u Crkvi, odnosno zataškavanja zlostavljanja i institucijske crkvene zaštite optuženih svećenika.

RIM - Papa Benedikt XVI. prihvatio je danas ostavku mons. Johna Mageeja (74), biskupa grada Cloyne u Irskoj, koji je prikrivao slučajeve pedofilije, odnosno iz jedne u drugu biskupiju prebacivao svećenike koji su bili osumnjičeni za seksualno zlostavljanje djece. Mons. John Magee podnio je ostavku poslije pastoralnog pisma irskim katolicima u kojem je papa osudio biskupe koji su zataškavali slučajeve svećenika pedofila, objavljenog 20. ožujka. Benedikt XVI. prihvatio je ostavku biskupa Mageeja, koji je, svojedobno, bio osobnim tajnikom trojice papa, odnosno Pavla VI. i Ivana Pavla I. te nakratko i Ivana Pavla II.

U biskupiji Cloyne slučaj pedofilije izbio je 2008. nakon izvještaja irske komisije (National Board for Child Protection) te je početkom 2009. papa Benedikt XVI. imenovao mons. Dermota Clifforda kao apostolskog upravitelja biskupije, dok je John Magee ostao diocezijskim biskupom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije