Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
praksa 'vrijedna žaljenja'

Papa pozvao na globalnu zabranu surogat majčinstva: 'To je teška povreda dostojanstva žene i djeteta'

Pope Francis delivers yearly address to diplomatic corps accredited to the Vatican
Foto: VATICAN MEDIA/REUTERS
1/3
08.01.2024.
u 17:25

Njegove najnovije izjave uslijedile su nakon što je nedavno odlučio da svećenici mogu blagoslivljati istospolne parove

Papa Franjo pozvao je u ponedjeljak na globalnu zabranu roditeljstva putem surogat majčinstva nazvavši tu praksu "vrijednom žaljenja" i teškim kršenjem dostojanstva žene i djeteta. Franjine primjedbe vjerojatno će izazvati protivljenje pro-LGBT+ skupina, budući da surogat majčinstvo često koriste homoseksualni ili lezbijski partneri koji žele imati djecu. Njegove najnovije izjave uslijedile su nakon što je nedavno odlučio da svećenici mogu blagoslivljati istospolne parove.

"Ocjenjujem žalosnom praksu tzv. surogat majčinstva, koja predstavlja tešku povredu dostojanstva žene i djeteta i temelji se na iskorištavanju situacije materijalnih potreba majke", rekao je. "Slijedom toga, izražavam svoju nadu da će međunarodna zajednica nastojati univerzalno zabraniti ovu praksu", dodao je. Osamdesetsedmogodišnji Papa te je komentare iznio u 45-minutnom obraćanju diplomatima akreditiranim u Vatikanu, što se ponekad naziva njegovim govorom o stanju u svijetu.

VEZANI ČLANCI:

Malo je statistika o broju beba rođenih surogat majčinstvom. Praksa je zbog etičkih razloga nezakonita u mnogim zemljama širom svijeta, kao i u nekim američkim državama. Franjo, koji predvodi više od 1,35 milijardi katolika u svijetu, također je potvrdio vatikansku osudu rodne teorije, koja sugerira da je rod složeniji i fluidniji od binarnih kategorija muškog i ženskog i ne ovisi samo o vidljivim spolnim karakteristikama. Teoriju je nazvao "iznimno opasnom jer poništava razlike tvrdeći da sve čini jednakima".

VIDEO Nakon 12 godina u zatvoru: Pobjegao šef notorne bande u Ekvadoru, policija ga traži

Komentara 7

Avatar El Indio
El Indio
21:58 08.01.2024.

Serengeti: Kakve veze ima Papa i Vatikan sa Ukrajinom? Tamo se pravoslavna kijevska crkva zeli rjesit ruske pravoslavne crkve

SE
Serengeti
20:33 08.01.2024.

Ukrajina je zemlja u kojoj je dozvoljeno biti surogat majka ljudima iz inozemstva. Naravno neke majke odustanu od djeteta, a ukrajinske majke ih ne žele pa ih ostave u sirotištu. Do 2022 Ukrajina je bila zemlja sa najviše surogat majki. Dio tih siročića je bio u Donbasu, a Rusija ih je sve zbrinula. Naravno Ukrajinci tvrde da su djeca oteta što je poslužio da se otvori slučaj protiv Putina na međunarodnom sudu pravde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije