Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fatimska tajna

Papa pozvao katolike na čin posvete Rusije svake godine

Pope Francis attends the Ash Wednesday mass at the Santa Sabina Basilica in Rome, Italy,
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE
1/4
25.03.2023.
u 13:43

Tvoj plač, Majko, neka pokrene naša otvrdnula srca. Suze koje si za nas prolila neka učine da procvjeta ova dolina koju je naša mržnja isušila, kaže papa Franjo

Godinu dana nakon što je Rusiju posvetio Bezgrješnom Srcu Marijinu, papa Franjo pozvao je katolike da svake godine 25. ožujka obnove taj čin marijanske posvete.

Fatimska tajna

"U subotu je svetkovina Navještenja Gospodinova, a naše misli vraćaju se na 25. ožujka prošle godine, kada smo u zajedništvu sa svim biskupima svijeta posvetili Crkvu i čovječanstvo, posebno Rusiju i Ukrajinu, Bezgrješnom Srcu Marijinu", poručio je papa Franjo s opće audijencije ovoga tjedna podsjetivši tako na lanjski ožujak, kada su ukrajinski biskupi latinskog obreda poslali pismo papi zatraživši od njega da javno izvrši čin posvećenja Ukrajine i Rusije Bezgrješnom Srcu Marijinu, kako je zatražila Blažena Djevica u Fatimi.

Radi se, naime, o događaju iz 1917. godine kada se Gospa ukazala troje malih pastira u tom portugalskom mjestu povjerivši im pritom tzv. Fatimsku tajnu u kojoj se traži posveta Rusije. U nekoliko navrata pape su prošlo i ovo stoljeće, nakon te fatimske poruke, posvetili cijeli svijet Bezgrješnom Srcu Marijinu, no Rusiju je izrijekom spomenuo tek prošle godine papa Franjo.

"Nemojmo se umoriti povjeravati Kraljici mira. Stoga želim pozvati sve vjernike i zajednice, a posebno molitvene skupine, da svakog 25. ožujka obnove čin posvete Gospi, kako bi nas ona, Majka, sve čuvala u jedinstvu i miru", poručio je papa Franjo i pozvao ljude da ne zaborave moliti za "mučeničku Ukrajinu, koja toliko pati", rekao je papa Franjo.

"Tvoj plač, Majko, neka pokrene naša otvrdnula srca. Suze koje si za nas prolila neka učine da procvjeta ova dolina koju je naša mržnja isušila. I dok zveckanje oružja ne šuti, tvoja molitva neka nas raspoloži za mir. Tvoje majčinske ruke neka zagrle one koji pate i koji bježe pod naletom bombi. Tvoj majčinski zagrljaj neka utješi one koji su primorani napustiti svoje kuće i svoju domovinu. Tvoje ožalošćeno Srce neka nas potakne na suosjećanje te nas odvaži da otvorimo vrata i da se pobrinemo za ranjene i odbačene ljude", rekao je papa Franjo u molitvi posvete točno prije točno godinu dana, 25. ožujka, sjedeći ispred kipa Djevice Marije, u zajedništvu s tisućama vjernika prisutnih u bazilici i na Trgu svetoga Petra te u zajedništvu sa župama u cijelom svijetu.

Pope Francis attends the Ash Wednesday mass at the Santa Sabina Basilica in Rome, Italy,
1/4

Uznemireno čovječanstvo

"U ovome času čovječanstvo, iscrpljeno i uznemireno, stoji s tobom pod križem. Ima potrebu povjeriti se tebi, po tebi Kristu se posvetiti. Ukrajinski i ruski narod koji te časte s ljubavlju, utječu se tebi, dok tvoje srce kuca za njih i za sve narode pogođene ratom, glađu, nepravdom i bijedom. Mi zato, Majko Božja i naša, svečano povjeravamo i posvećujemo tvom bezgrješnom Srcu nas same, Crkvu i svekoliko čovječanstvo, a na poseban način Rusiju i Ukrajinu. Tvoj plač, Majko, neka pokrene naša otvrdnula srca. Suze koje si za nas prolila neka učine da procvjeta ova dolina koju je naša mržnja isušila", izrekao je lani papa Franjo. 

VIDEO: Zambijske vlasti: Osam Hrvata je prešlo iz Zambije u Kongo s djecom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije