Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.09.2015. u 12:00

Od braka se ne odustaje. Samo će se lakše utvrđivati njegova valjanost

Papa milosrđa, tako će ga sigurno zvati nakon svršetka pontifikata. Najnovijim zahvatom u sakrament ženidbe, odnosno status crkvenog braka, papa Franjo ponovno na prvo mjesto stavlja milosrđe, naglašavajući kako je zabrinutost za spasenje duša najvažniji cilj institucija, zakona i crkvenog prava. Odnosno, ponavlja onu temeljnu krilaticu "Salus animarum suprema lex", tj. da je spasenje duša vrhovni zakon.

Zbog toga sada vuče dva konkretna poteza ususret onima kojima su se raspali kršćanski brakovi: pojednostavnjuje proces proglašenja ništavnosti i otvara vrata pričesti onima koji su se civilno razveli i ponovno vjenčali, ali im nije poništen crkveni brak. U središte stavlja biskupa, koji će imati presudnu riječ, kako kod konstatacije ništavnosti braka tako u budućnosti i kod pokorničke forme, koja će biti namijenjena svima koji su sada u bezizlaznoj poziciji.

Papa Franjo ove poteze temelji duboko na evanđelju i Kristovoj poruci da nisu ljudi zbog subote (zakona), nego zakon zbog ljudi. I na taj način mijenja rigidno i legalističko lice Crkve u lice milosrđa i ljubavi. Istodobno čuvajući temeljne institucije, npr. poput braka sada. Jer Crkva od braka ne odustaje. Samo će se lakše utvrđivati njegova valjanost, odnosno je li uopće postojao u zadanom sakramentalnom obliku.

>> Čemu drama zbog pobačaja? Taj se grijeh opraštao i prije

Komentara 7

SA
samoborka
18:20 09.09.2015.

Ovaj papa je obicni populist upitnih namjera.

Avatar @promatrač
@promatrač
18:40 09.09.2015.

Potkrala se greška novinaru, najvjerojatnije je mislio napisati : Papa svetogrđa

SA
samograd
18:43 09.09.2015.

kad je papa panker kako ga je nazvala protuha zvana pavičić uključio SPC u odluku o svetosti blaženog stepinca da se čuje i njihovo mišljenje ( tj dopustio je da to stopiraju) ,u tom slučaju ga nije bilo briga zaza Salus animarum suprema lex". hoću reći da je uključio zločinačku četničku organizaciju spc koja od već dugo nema veze sa kršćanstvom ,kojoj je duša dobrano zatrovana . trebao je njih spasiti prije nego " spasi " one koji srljaju u sakrament pa bi htjeli iskakati iz braka u brak kao u hollywood-u.RKC is not dead!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije