Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa milosrđa mijenja rigidno lice Crkve

Od braka se ne odustaje. Samo će se lakše utvrđivati njegova valjanost
09. rujna 2015. u 12:00 7 komentara 451 prikaza
papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL

Papa milosrđa, tako će ga sigurno zvati nakon svršetka pontifikata. Najnovijim zahvatom u sakrament ženidbe, odnosno status crkvenog braka, papa Franjo ponovno na prvo mjesto stavlja milosrđe, naglašavajući kako je zabrinutost za spasenje duša najvažniji cilj institucija, zakona i crkvenog prava. Odnosno, ponavlja onu temeljnu krilaticu "Salus animarum suprema lex", tj. da je spasenje duša vrhovni zakon.

Zbog toga sada vuče dva konkretna poteza ususret onima kojima su se raspali kršćanski brakovi: pojednostavnjuje proces proglašenja ništavnosti i otvara vrata pričesti onima koji su se civilno razveli i ponovno vjenčali, ali im nije poništen crkveni brak. U središte stavlja biskupa, koji će imati presudnu riječ, kako kod konstatacije ništavnosti braka tako u budućnosti i kod pokorničke forme, koja će biti namijenjena svima koji su sada u bezizlaznoj poziciji.

Papa Franjo ove poteze temelji duboko na evanđelju i Kristovoj poruci da nisu ljudi zbog subote (zakona), nego zakon zbog ljudi. I na taj način mijenja rigidno i legalističko lice Crkve u lice milosrđa i ljubavi. Istodobno čuvajući temeljne institucije, npr. poput braka sada. Jer Crkva od braka ne odustaje. Samo će se lakše utvrđivati njegova valjanost, odnosno je li uopće postojao u zadanom sakramentalnom obliku.

>> Čemu drama zbog pobačaja? Taj se grijeh opraštao i prije

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
 • samoborka:

  Ovaj papa je obicni populist upitnih namjera.

 • Avatar @promatrač
  @promatrač:

  Potkrala se greška novinaru, najvjerojatnije je mislio napisati : Papa svetogrđa

 • samograd:

  kad je papa panker kako ga je nazvala protuha zvana pavičić uključio SPC u odluku o svetosti blaženog stepinca da se čuje i njihovo mišljenje ( tj dopustio je da to stopiraju) ,u tom slučaju ga nije bilo briga za ... prikaži još!za Salus animarum suprema lex". hoću reći da je uključio zločinačku četničku organizaciju spc koja od već dugo nema veze sa kršćanstvom ,kojoj je duša dobrano zatrovana . trebao je njih spasiti prije nego " spasi " one koji srljaju u sakrament pa bi htjeli iskakati iz braka u brak kao u hollywood-u.RKC is not dead!