Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa: Ispričavam se zbog zločina koji je počinila Crkva

– Kao kršćanin htio bih kazati da se tijekom povijesti i uime kršćanske vjere pribjegavalo nasilju. To priznajemo puni srama – kazao je Benedikt XVI.
27. listopada 2011. u 14:06 99 komentara 66 prikaza
papa (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

– Puni srama priznajemo da je u povijesti uime kršćanske vjere nasilje bilo jedan od oblika postizanja ciljeva – počeo je danas svoj govor Benedikt XVI. u Assisiju na skupu predstavnika svjetskih religija. Točno na 25. obljetnicu prvog međuvjerskog molitvenog skupa za mir, koji je 27. listopada 1986. u Assisiju otvorio Ivan Pavao II., Benedikt XVI. danas je s oko 300 predstavnika religija iz cijeloga svijeta, te prvi put s četvero profesora koji nisu vjernici, obilježio Dan razmišljanja, dijaloga i molitve za mir.

Današnji svjetski međuvjerski skup "Hodočasnici istine, hodočasnici mira" počeo je, dakle, papinim „mea culpa“ za nasilja križara i inkvizicije.

– Kao kršćanin htio bih kazati da se tijekom povijesti uime kršćanske vjere pribjegavalo nasilju. To priznajemo puni srama – kazao je Benedikt XVI., koji je u Assisi doputovao u vlaku iz Vatikana. Među predstavnicima svjetskih religija u Assisiju su pravoslavni patrijarh Bartolomej I., primas Anglikanske zajednice Rowan Williams, rabin David Rosen te brojni kardinali među kojima su Bertone, Ravasi, Koch, Sodano i Bagnasco.

Benedikt XVI. kazao je da je nasilničko ponašanje u potpunoj suprotnosti s kršćanskom vjerom.

– Religija je znala biti uzrok nasilja. Nasiljem se branila religija protiv druge religije, a to nije prava priroda vjere – kazao je Benedikt XVI. i naglasio da je i danas potrebno ponoviti ono što su vjerski čelnici kazali u Assisiju prije 25 godina – da “vjere nikada ne smiju biti uzrok nasilja i ratova”.

– Katolička crkva neće odustati od ustrajnosti u borbi protiv nasilja i zauzimanja za mir u svijetu – dodao je papa osudivši i obožavanje moći.

– Obožavanje imovine i posjedovanja vlasti je protiv vjere – rekao je. Nadbiskup Canterburyja Williams naglasio je da svaka vjera treba djelovati u borbi protiv ludosti svijeta opsjednutog strahovima i sumnjama. Podjele i sučeljavanja među religijama nastaju zbog nerazumijevanja i iskrivljuje samu vjeru i instrumentalizira je – kazao je muslimanski predstavnik Kyai Haji Hasyim Muzadi, glavni tajnik Međunarodne konferencije islamskih znanstvenika (ICIS).

Svaka religija posjeduje vlastiti identitet i među njima ima jednakosti i razlika, ali je zajedničko svima nada u stvaranje suglasja među ljudima, mira, pravde, napretka i boljeg životnog standarda. Sudionici današnjeg skupa, uz ostalo, zapalili su svjetla mira.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke