Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crkva

Papa Franjo vodi jedan od najsvetijih obreda katoličke liturgije, Križni put oko rimskog Koloseuma

Križni put
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
14.04.2017.
u 22:43

U obredu sudjeluju tisuće vjernika sa svijećama u ruci

Papa Franjo večeras predvodi jedan od najsvetijih obreda katoličke liturgije, Križni put koji tradicionalno ide oko Koloseuma, jednog od zaštitnih znakova Rima.

Tim višestoljetnim obredom obilježava se 14 postaja kojima je po vjerovanju katolika Isus na Veliki petak prošao na putu prema mjestu razapeća. Obično počinje u ulici Via dei Fori Imperiali, širokoj aveniji koja vodi prema Koloseumu.

U obredu sudjeluju tisuće vjernika sa svijećama u ruci.

Procesija je počela nešto poslije 21 sat, ali je zbog pojačanih sigurnosnih mjera Koloseum satima prije bio zatvoren za turiste kako bi policija pretražila područje psima i opremom za otkrivanje eksploziva.

Tijekom obreda skupina ljudi izmjenjuje se u nošenju križa oko Koloseuma. Osamdesetogodišnji papa ne sudjeluje u procesiji, nego je prati s podija i na kraju se obrati okupljenima i blagoslovi ih.

Franjo je prije Križnog puta održao misu u Bazilici Svetog Petra na kojoj je osudio nedavne napade na egipatske kršćane kopte.

"O križu Kristov, nauči nas da je izlazak Sunca snažniji od tame noći i da vječna Božja ljubav uvijek pobjeđuje", napisao je Papa poslije na Twitteru.

Franjo će na Veliku subotu u bazilici predvoditi Vazmeno bdjenje, a vrhunac svečanosti bit će na uskrsnu nedjelju na Trgu Svetog Petra kada će se obratiti tradicionalnom porukom i blagoslovom "Urbi et Orbi" (svijetu i gradu).

>> Premijer Plenković sudjelovao u procesiji Za križen na Hvaru: 'Molim za snagu i zdravlje'

>> Biskup Gorski: Bez djelatne ljubavi euharistija je neučinkovita

Komentara 9

Avatar Parousia
Parousia
00:29 15.04.2017.

O Kriste Isuse nas,smiluj se nama grijesnicima

Avatar kakomijetakomije
kakomijetakomije
09:33 15.04.2017.

Religija puna ceremonija i spoljašnjeg sjaja privlacna je za ljude koji nisu voljni odbaciti svaku pokvarenost i ići za Kristom,tj držati se Njegovog nauka i dozvoliti njegovom Svetom Duhu da se nastani u našem umu.Ako tko nema Kristova Duha, nije Kristov.

DP
Dule Pacov
01:10 15.04.2017.

to se zove litija na hriscansko, nego, zanimljivo je da je vatikan potpisao deklraciju o ekumenizmu, i evo, vraca se transparentno i hrabrim koracima jevanjeljskom hriscanstu, valja to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije