Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivica Šola

Papa Franjo uvest će novi stil u vođenju i organizaciji crkve

papa (1)
Reuters/Pixsell
14.03.2013.
u 07:52

Mnogi promatrači ističu da će novi papa morati provesti velike promjene u Kuriji, koja je previše birokratizirana i odvojena od stvarnih problema katoličkih vjernika.

Ivica Šola smatra da novi papa neće donijeti ništa revolucionarno kada je riječ o doktrini, ali se zato mogu očekivati mnoge promjene u stilu vođenja Katoličke crkve.

– Novi papa, ništa novo. Novi je samo stil. On je doktrinarno bio blizak Ivanu Pavlu II. i Benediktu XVI., ali kad je riječ o stilu i organizaciji, tu se mogu očekivati novosti – kazao je Šola.

Mnogi promatrači ističu da će novi papa morati provesti velike promjene u Kuriji, koja je previše birokratizirana i odvojena od stvarnih problema katoličkih vjernika. Šola smatra da nije toliki problem u Kuriji, koliko u kršćanstvu na Zapadu koje je postalo umorno i gotovo irelevantno:

– Tim se izborom udahnjuje novi život u Crkvu jer katoličanstvo u Latinskoj Americi ima vitalnost. To je najbolji izbor jer je svaki izbor koji potvrdi dvije trećine kardinala najbolji. Uostalom, kardinali najbolje poznaju probleme Crkve i najbolje znaju što imaju. Šola ističe kako je novi papa Franjo vrlo skroman čovjek. U svom je Buenos Airesu putovao javnim gradskim prijevozom i živio u normalnom građanskom stanu. Stoga ne iznenađuje što je odabrao ime sveca koji je posebno vodio brigu o siromašnima.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Vrijeme
Vrijeme
08:04 14.03.2013.

Nevjerujem da ce Novi papa ista promjeniti i da ce nastaviti sve po starom. Izgleda da su konzervativci opet pobjedili. Medjutim nije ni cudo jer su konzervativni Woytila a poslije njega i Ratzinger postavljali konzervativce za kardinale. Jedna stvar jee ipak ocita a to je da je kurija izabrala skromnog i stedljivog Papu da dovede reda u financije i da se obracuna sa rastrosnoscu. Drugim rijecima,...papu su izabrali sebi a ne vjernicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije