Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Papa Franjo u Sarajevu neće govoriti o Međugorju

Papa Franjo u propovijedi 2013. godine kazao je da Gospa nije ravnatelj poštanskog ureda koji svaki dan šalje poruke
03. lipnja 2015. u 08:15 21 komentara 2397 prikaza
papa franjo
Foto: Reuters/PIXSELL

Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi drži da papa Franjo na svom pohodu Sarajevu 6. lipnja neće govoriti o fenomenu navodnih ukazanja Gospe u Međugorju.

– Smatram da se ne može očekivati da će papa kazati nešto o Međugorju. Papa, dakako, govori o onome što želi i kada želi. Nije na meni da mu kažem što treba ili ne treba kazati – objasnio je otac Lombardi u razgovoru s novinarima, među kojima je i potpisani dopisnik Večernjeg lista, koji će u papinu zrakoplovu putovati u Sarajevo.

Posebna komisija za Međugorje, koju je osnovao papa Benedikt XVI., zaključila je svoj rad i izvješće predala Kongregaciji za nauk vjere. Sada Kongregacija za nauk vjere proučava izvješće komisije kojoj je na čelu bio talijanski kardinal Camillo Ruini.

Podsjetimo da je Kongregacija za nauk vjere, kojoj je od 2012. godine na čelu njemački kardinal Gerhard Ludwig Müller, još 2013. godine upozorila da bi biskupi trebali upozoravati vjernike da ne prisustvuju sastancima s navodnim vidjelicama iz Međugorja. Susrete s navodnim vidjelicama svećenici ne smiju organizirati. Apostolski nuncij u SAD-u Marco Maria Viganò na zahtjev G. L. Müllera uputio je 21. listopada 2013. godine pismo svim američkim biskupima o organiziranju susreta s međugorskom vidjelicom Ivanom Dragičević koja živi u SAD-u. Ne smiju se organizirati susreti s vidjelicom na kojima se kao sigurno najavljuje Gospino ukazanje.

Dragičević može sudjelovati na javnim susretima, ali svećenici ne smiju najavljivati i „dolazak" Gospe. Podsjetimo kako je papa Franjo 2013. kazao da Gospa nije ravnatelj poštanskog ureda koji svaki dan šalje poruke te da takve priče udaljuju od evanđelja, Duha Svetoga, od mira i mudrosti...

>> Pogledajte što je papa Franjo poručio vjernicima u BiH

ITALIJA
Jeziva snimka obišla svijet: Medvjed se šuljao iza dječaka, 12-godišnjak ga nadmudrio
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Nikolina013:

  Novinari Večernjeg lista još jednom pokazuju svoju genijalnost nazvavši vidioca Ivana ženom. Ne bi bilo loše,malo za promjenu da se prvo uputite malo o temi pa onda pišete gluposti.

 • Avatar kliker
  kliker:

  Da, ona žena bila je Bogorodica, majka Isusa Hrista. To je sutradan, posle viđenja, okupljenima pred lokalnom crkvom objašnjavao župnik Tomislav Vlašić, uprkos pričama po selu da je sve to režirao sam Vlašić, angažujući jednu časnu sestru da glumi majku ... prikaži još! Božju................ Takozvana ukazanja nastavljena su u sve većem broju, a Ivanki se pridružuje još petoro dece, vidilaca: Mirjana Dragićević, Ivan Dragićević, Jakov Čolo, Vicka Ivanković i Marija Pavlović.

 • Avatar kliker
  kliker:

  KO JE TOMISLAV VLAŠIĆ? ........Papa Benedikt XVI raščinio je 2009. godine fratra Tomislava Vlašića, Hrvata, oduzeo mu pravo da propoveda, širi katoličku veru, da ispoveda ljude, pretvorio ga u crkvenog laika i zabranio, da ispoveda ljude. Kakao je počelo : ... prikaži još!elo : U suton, 24. juna 1981. godine, u sutom dana prvi se sumrak spuštao na toplo hercegovačko tlo, Ivanka Ivanković, petnaestogodišnja devojčica iz sela Bijakovići, videla je na jednom uzvišenju ženu u beloj odori, sa belom maramom prebačenom preko glave, obasjanu poslednjim zracima sunca, sa povojem u rukama u kojem je navodno bilo dete. Tako je počelo.