Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biskupska sinoda

Papa Franjo: Tvrdoglavost se opire poslanju

papa
Reuters/PIXSELL
08.10.2015.
u 17:01

Čuvajmo se tvrdoga srca koje ne dopušta ulazak Božjega milosrđa. Tvrdoglavost se opire poslanju, opire se milosrđu, poručio je papa Franjo sinodalnim ocima

Rad biskupske sinode o obitelj uspoređen je s nogometnom utakmicom u kojoj se sučeljavaju dvije momčadi, dva pogleda na buduće djelovanje Crkve. S jedne strane su oni koji naglašavaju kako se treba strogo pridržavati nauka, dok drugi ističu potrebu dijaloga sa svijetom. Bilo je i kardinala koji su poručili kako neće doći ni do kakvih promjena doktrine, a drugi su odgovorili kako se sinoda ne saziva da se na njoj ne bi odlučilo ništa.

 - Čuvajmo se tvrdoga srca koje ne dopušta ulazak Božjega milosrđa. Tvrdoglavost se opire poslanju, opire se milosrđu, poručio je papa Franjo sinodalnim ocima.

Ova redovna biskupska sinoda o obitelji, na kojoj od 4. do 25. listopada sudjeluje 270 kardinala, biskupa i laika, je u kontinuitetu s prošlogodišnjom izvanrednom biskupskom sinodom, kazao je Franjo te istaknuo kako postoje samo tri službena dokumenta sinode: Relatio synodi i dva Papina govora, na početku i na završetku radova. Naglasio kako rad sinode ne treba svesti na raspravu o pričesti za rastavljene i civilno ponovno vjenčane. Na brifingu o radu sinode, koji se održava svakodnevno, šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi je rekao kako su neki sinodalni oci govorili kako treba „izbjegavati dojam negativnih sudova o situacijama i osobama“.

Drugi su biskupi izrazili zabrinutost da bi tako Crkva postala „previše otvorena promjenama“ i da bi se tako njezin definitivni nauk razvodnio. Nadbiskup Claudio Maria Celli, predsjednik Papinskog vijeća za sredstva društvenog priopćavanja, smatra kako je pitanje pričesti za rastavljene i civilno ponovno vjenčane i dalje „otvoreno na pastoralnoj razini“. Predloženo je da ne treba tražiti „univerzalno rješenje“, već da se taj problem može prepustiti odlukama na regionalnoj ili nacionalnoj razini. U uvodu u rad sinode mađarski kardinal Peter Erdö naglasio je kako se ne mogu mijenjati držanja prema rastavljenim i ponovno oženjenim parovima koji su u stalnom preljubu, kao ni prema osobama gay.

 - Ako ste došli u Rim s idejom o spektakularnoj promijeni doktrine, onda ćete otići razočarani, izjavio je novinarima nadbiskup Pariza kardinal André Vingt-Trois.

 - Sinoda se ne sastaje da ne bi kazala ništa, izjavio je nadbiskup Chietija i posebni tajnik sinode Bruno Forte. Nadbiskup Münchena kardinal Reinhard Marx kritizirao je uvodno izlaganje mađarskog kardinala Erdöa kazavši kako taj govor vraća diskusiju na dvije godine unatrag.

Marx je pri tome dobio pljesak nekih sinodalnih otaca, što je inače neuobičajeno tijekom biskupskih sastanaka. Već takva držanja, pljesak i jasni govori, naznačuju kako je sučeljavanje duboko, ali i kako se pozicije ne mijenjaju. S jedne strane su oni koji ne žele nikakve promjene, među kojima su pročelnik Kongregacije za nauk vjere Gerhard Ludwig Müller, pročelnik Kongregacije za biskupe kardinal Marc Ouellet, nadbiskup Bologne kardinal Carlo Caffarra itd., a s druge osim kardinala Marxa su i bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn, njemački kardinal Walter Kasper i drugi. Raspravljalo se i o temi migracije i tragedijama koje pogađaju izbjeglice.

Spomenuta je i tema nasilja nad ženama kako u ratu, tako u obiteljskom okruženju. Govoreći o važnosti promicanja jednakopravnosti i jednakih mogućnosti za muškarca i ženu, jedan je biskup predložio otvaranje đakonata za žene te njihovo imenovanje na odgovorne položaje u Rimskoj kuriji i biskupijama. Oni koji podupiru dijalog sa suvremenim svijetom naglašavaju kako je potrebno izbjeći to da se gleda na problem, a ne na brata koji je doživio neuspjeh, koji ima problema. Odnosno grijeh ostaje grijehom, ali se grješniku treba pomoći.

>> Poljski gej svećenik piše knjigu i traži da ga primi papa Franjo

Ključne riječi

Komentara 3

DO
dobar
18:12 08.10.2015.

Da li je i za ovu sinodu pitar Srbsku Pravoslavnu Crkvu i vojvodu Nikolica jer ovaj papa okrenut je previse na Istok i od tih trazi savjete a ne od svojih biskupa.

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
22:23 08.10.2015.

moš mislit kakva je ovo sinoda o obitelji u kojoj nema niti jedne žene, a svi muškarci koji rapravljaju su neoženjeni

ZH
zlatko.harapin53
10:10 09.10.2015.

Crkva mora postati, i ostati, otvorena promjenama, a njezin nauk treba nakon dva milenija postati Isusov nauk. To vam upravo govori vaš Poglavar moleći vas da se tvrdoglavo ne opirete poslanju, uzoriti biskupi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije