Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo turistima otvorio papinsku palaču u Castelgandolfu

Interes je golem, tako da su putovanja Vatikan – Castelgandolfo već rezervirana za nekoliko sljedećih subota.
12. rujna 2015. u 15:14 2 komentara 410 prikaza
papa franjo južna amerika poruka
Foto: Reuters/PIXSELL

Papa Franjo neće, kao što nije ni do sada, ljetne mjesece provoditi u papinsku palaču u Castelgandolfu na oko 50 km od Rima, pa je odlučio otvoriti je turistima. Od danas će se svake subote moći odlaziti u palaču u Castelgandolu razgledati ne samo prekrasne vrtove, već i papinske sobe, sve do balkončića s kojeg su se pape obraćale tijekom angelusa dok su se nalazili tu na ljetovanju.

Papa Franjo rekao je kako ima previše posla u Rimu i zbog toga neće odlaziti na ljetni odmor. Druga novost je što je Vatikan po prvi puta u povijesti otvario svoju željezničku postaju za turistička putovanja. Naime, vlakom će se iz Vatikana odlaziti u Castelgandolfo. Svi zainteresirani će dolaziti u Vatikan na željezničku puštaju odakle će ih vlak odvesti u Castelgandolfo gdje će moći razgledati papinske prostorije i vrtove,
te se vratiti u Vatikan.

Prvo putovanje, promotivno, s novinarima, u petak obavljeno je sa starim vlakom kojim su putovali pape i s lokomotivom na parni pogon, a danas, u subotu, je prvu skupinu turista odvezao vlak talijanske željeznice kakvi su u upotrebi na lokalnim pravcima.

Inače, željeznička postaja u Vatikanu građena je od 1929. do 1933., jer je trebalo probiti i posebni tunel dugačak gotovo jedan kilometar, odnosno točno 862 metara, koji povezuje Vatikan sa željezničkom prugom
u Italiji. Od kada je izgrađena vatikanska željeznička postaja bila je upotrebljena za  samo četvoricu papa. Prvi puta je 11. travnja 1959. prebačen jedan papa, Pio X., ali mrtav, odnosno njegov lijes, iz Vatikana u Veneciju.

Zatim je 1962. vatikansku željezničku postaju upotrebio Ivan XXIII. za pohod u Loreto i Assisi. Papa Ivan Pavao II. je sa željezničke postaje u Vatikanu krenuo 1972. na kratki put rimskim postajama do glavne postaje Termini. Ivan Pavao II. je vatikansku željezničku upotrijebio i 2002. za putovanje do Assisija na dan molitve za mir u svijetu. I papa Benedikt XVI. je sa željezničke postaje u Vatikanu otišao 2011. godine u Assisi.

Sada će vatikansku željezničku postaju upotrebljavati turisti zahvaljujući papi Franji, koji želi da svi zainteresirani vide kako su pape boravili u Castelgandolfu, kakve su papinske odaje u velikom ljetnikovcu. Interes je golem, tako da su putovanja Vatikan – Castelgandolfo već rezervirana za nekoliko sljedećih subota. Taj izlet, dakle putovanje vlakom i posjet papinskoj palači i vrtovima u Castelgandolfu, košta 16 eura.

>> Papa želi Crkvu koja oprašta, a ne onu koja osuđuje

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • notthatperson:

    Ocekujem da se uskoro pokrene neki reality show u Vatikanu. Mislim da je to nakon elksluzivne vecere u Sikstinskoj kapeli (gdje se inace biraju pape) samo za clanove elitnog Porsche Travel kluba te jos nekoliko slicnih 'humanitarnih' akcija koje redom ... prikaži još! gaze ono malo klauzure sto je ostalo, jedan od vjerojatnih poteza vatikanskog PR ureda.

  • HerrIvo:

    Pripremaju prostor za izbjeglice ?