Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto se uvodi Godina milosrđa

Papa želi Crkvu koja oprašta, a ne onu koja osuđuje

Pope Francis prays as he leads a mass in Asuncion, Paraguay, July 12, 2015. REUTERS/Alessandro Bianchi
Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi
11.09.2015.
u 16:45

Događaju se epohalne promjene, Crkva ne smije okretati glavu

Optužba da je papa Franjo lažno samilostan koju mu je vatikanska opozicija uputila ovih dana zbog reforme poništenja crkvenoga braka nema samo tu reformu za metu, nego gađa mnogo više. Točnije, izravno u Godinu milosrđa. Koju je Franjo najavio još proljetos kao izvanredni zahvat u crkveno vrijeme, koje će početi 8. prosinca ove godine i završiti 20. studenoga 2016., kako bi u Crkvu udahnuo novi dah vjerskoga života. No, što je, zapravo, milosrđe koje Franjo tako zdušno propagira?

Priča o prostitutki

Jedan od najslikovitijih odgovora na to pitanje je ono (protestantskog!) pisca Philipa Yanceya u njegovoj priči o prostitutki koja je podvodila svoju dvogodišnju kćer kako bi mogla financirati svoju ovisnost o drogi, a koju mu je ispričao prijatelj iz Chicaga koji radi s odbačenim ljudima. "Naposljetku sam je upitao je li otišla u crkvu tražiti pomoć. Nikada neću zaboraviti pogled čistog, naivnog šoka, koji je prožeo njeno lice. 'Crkva!', vrisnula je, 'Zašto bih išla tamo? Već sam se dovoljno napatila. Zbog njih bih se osjećala još gore'".

Protestanta Yanceya u toj je priči najviše potreslo to što su se žene poput ove "utjecale Isusu, nisu od njega bježale" i "što su se takve osobe gore osjećale, to su više u Isusu vidjele svoje utočište". "Je li Crkva izgubila taj dar? Očito da se odbačeni, koji su slijedili Isusa za vrijeme njegova života na zemlji, više ne osjećaju dobrodošlima među njegovim sljedbenicima. Što se dogodilo?", upitao se protestant Yancey.

Isusova baština

Odgovor dolazi sa samoga vrha Katoličke crkve, od Petrova nasljednika, pape koji je svojim gestama s početka pontifikata najavio promjenu u ophođenju i vladanju, ali vrlo brzo nakon toga i dubinski zahvat u samu srž suvremenog vjerovanja. Kao iskusni pastoralac, koji svijet nije gledao kroz prozor biskupske palače u Buenos Airesu, nego odlazio izravno ljudima u njihove ulice i kvartove, Bergoglio jako dobro zna kako suvremena Crkva izgleda u očima današnjega svijeta. Ona je, prije svega, često udaljena od stvarnih problema s kojima suvremeni čovjek živi, odnosno, točnije, svjesno od njih okreće glavu kao da ne postoje. Poput razvoda, istospolnih zajednica, uništavanja okoliša... Na pitanje "zašto danas jubilarna godina", sam Franjo odgovara "jednostavno zato što je Crkva, u ovom času velikih epohalnih promjena, pozvana snažnije davati znakove Božje prisutnosti i blizine". To znači snažno i autentično naviještati Isusa Krista, čije je milosrđe promijenilo svijet. Nije Krist svojim legalizmom ili nemilošću moralne superiornosti ili oštrine svojom pojavom promijenio svijet, nego je to učinio svojim milosrđem i ljubavlju. Dakle, opraštajući i otpuštajući grijehe, ozdravljajući ljude duhovno i tjelesno. Ostavljajući to u baštinu svojim nasljednicima, sljedbenicima kršćanima, tj. svojoj Crkvi.

Kršćani se, prema Franjinoj viziji, u svijetu trebaju prepoznavati upravo prema milosrđu i ljubavi, a ne prema prokazivanju i osudi. A čini se da danas nije tako i papa svjesno želi promijeniti sliku takve Crkve pozivajući sve odbačene da se vrate u okrilje Crkve, koja ih neće osuđivati, nego im milosrdno oprostiti i dočekati ih s ljubavlju.

>> Papine reforme na udaru 11 kardinala: To je lažna samilost

>> Papa milosrđa mijenja rigidno lice Crkve

Komentara 7

OL
olionoro
17:27 11.09.2015.

Zabranili časopis zbog PAPE NA NASLOVNICI National Geographic u Saudijskoj Arabiji ne smije se prodavati zbog 'kulturalnih razloga'. Hehe...

Avatar @promatrač
@promatrač
17:49 11.09.2015.

Ne može ti Bog oprostiti, što si sam ne možeš oprostiti. Dakle ovdje se ne radi o pitanju da li čovjeka treba osuđivati za počinjeno ? - svatko tko to radi u biti sudi samom sebi, znači ne treba. AliAli lažna samilost bez spoznaje odgovornosti za učinjeno čovjeka ne oslobađa nego naprotiv, dalje ga u grijeh zarobljava dajući mu podstreka i dalje činiti zbog čega je došao oprost i milost tražiti. Znači pogrešno razumljena poruka bezuvjetnog poziva na oprost neće nikoga u krilo Crkve vratiti nego će u stvarnosti one što su se grijeha ustručavali sad na njega navoditi. Poruke tipa ; Bog nas-vas sve voli su jednostrano protumačene jer ti ego - romantičari zaboravljaju da su u toj ljubavi sadržani i ukor i kazna.

BA
bakulušić
21:27 11.09.2015.

Isus je Magdaleni rekao: - Idi i ne griješi više! Dakle, nije rekao, idi i živi svoj život kako tebi odgovara. A mediji u Hrvatskoj uporno stvari postavljaju tako da ispada da "naš papa Franjo" upravo to zagovara a zločestii kardinali i biskupi su protiv pa će , evo, papa mijenjati "rigidno lice Crkve" tako da Crkva prihvati i razvode i istospolne zajednica i sve ono što ljude udaljava od Crkve. Ovakve manipulacije prihvaća papir i prihvaća ekran. Vjernička savjest to nikada neće prihvatiti. Uzalud vam trud svirači. Naš župnik kaže: - Dolaze u Crkvu, ispovijedaju se i pričešćuju a ne vjeruju! Ja bih dodao - i pišu ovakve članke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije