Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.10.2014. u 12:00

Crkva odavno nije u sukobu sa znanošću

Lijepo je što papa Franjo gotovo svakom svojom izjavom dospije u žižu javnosti. No medijima se čini da je baš sve što papa kaže apsolutna novost i to tretiraju kao revolucionarni zaokret. Dogodilo se to i s izjavom o Velikom prasku i evoluciji, koje su Crkva i prijašnji pape tretirali isto kao i Franjo. Crkva odavno nije u sukobu sa znanošću. Gledati je kao sukobljenu s njome nije samo primitivno nego znači i ne ići ukorak s vremenom.

Nama barem ne treba ići daleko. Dovoljno je prisjetiti se npr. izjava fizičara i vjernika dr. Vuke Brigljevića (inače iz Opusa Dei!) s Instituta Ruđer Bošković koji kaže kako “znanost otkriva duboku razumnost u prirodi” te da “priroda nije kaotično mjesto, iza njezinih pojava stoji jedan red, duboka razumnost” te da on kao vjernik “upravo očekuje tu razumnost”. Jer vjera nije slijepi i iracionalni fanatizam.

“U judeokršćanskoj tradiciji stvoreni svijet je plod Božje mudrosti i Božjeg razuma. Svijet nije nerazuman, njime ne vladaju iracionalne sile kako to neki žele protumačiti. A znanost i vjera potpuno se slažu u tom razumijevanju razumnosti prirode”, veli naš fizičar podupirući upravo ono što je i papa rekao: vjera i znanost idu ruku pod ruku.

>> Papa Franjo: Big Bang ne isključuje Boga

>> Papa Franjo: Za Crkvu i za društvo bitno je da su obitelji sretne

Ključne riječi

Komentara 47

Avatar abakus
abakus
13:59 30.10.2014.

Vjera i prava znanost nikad nisu ni bili u sukobu. Kvaziznanost je ta koja svoju "znanstvenost" gradi na lažima i senzacionalizmu te umjetno stvorenim sukobima jer za pravu znanost nije sposobna. A ovo što je papa rekao o evoluciji kao dijelu Božjeg djela stvaranja, davno sam sam rekao.

NO
novigra
15:22 30.10.2014.

Samo u Crkvi mozes vjerovati U stvarnom svjetu treba znati

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
18:57 30.10.2014.

abakus: Vjera i prava znanost nikad nisu ni bili u sukobu. ------------------------------------------------------------------------------------------------- a što je bilo kad su vjerovali da vražje vještice jašu na metli...Happy Halloweeeeeen!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije