Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javno se ispovijedio

Papa Franjo prekršio protokol i iznenadio sve

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
28.03.2014.
u 23:12

Bilo je predviđeno da će Franjo ispovijedati pet osoba, ali ih je na koncu u ispovjedaonicu primio više

Oko dvije i pol minute klečao je papa Franjo na koljenima ispred ispovjedaonice i ispovijedao se svećeniku i tražio otkupljenje, nakon čega je ušao u ispovjedaonicu i zajedno s još 61 svećenikom oko 35 minuta bio ispovjednikom.

Bilo je predviđeno da će Franjo ispovijedati pet osoba, ali ih je na koncu u ispovjedaonicu primio više. Nije novost da papa ispovijeda. To je činio i Ivan Pavao II. svakog Velikog petka dok mu je to zdravlje dopuštalo. To je činio i Benedikt XVI. u posebnim prilikama. Ali, nikada se nije vidjelo jednog papu da se ispovijeda svećeniku. Papa koji traži oprost, driješenje. Franjo je i u nedavnom razgovoru za Corriere della Sera kazao kako se ispovijeda svakih 15 dana, ali sada su njegovo ispovijedanje mogli vidjeti svi koji su u petak predvečer bili u bazilici sv. Petra. Slika pape Franje na koljenima ispred ispovjedaonice obišla je svijet. „Tko među nama može pretpostaviti da nije grješnik?“, pitao je papa Franjo u bazilici sv. Petra gdje je trebao ispovijedati osobe, ali je onda iznenada otišao se ispovijedati. Prekršio je predviđeni protokol, a ceremonijar mons.

Guido Marini ostao je zgranut. U bazilici sv. Petra se održavao pokornički obred „24 sata za Gospodina“ koji je promaknulo Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije. Moglo se očekivati kako će se prije ili poslije i papa Franjo ispovjediti pred svima. Naime, uvijek je govorio kako se trebaju ispovijedati i svećenici i biskupi, jer smo svi grješnici. To je, na primjer, kazao u studenome prošle godine tijekom opće audijencije i priznao kako se on ispovijeda svakih 15 dana. „I Papa se ispovijeda svakih 15 dana, jer je i Papa grješnik“, kazao je Franjo. „Ispovjednik sluša stvari koje mu kažem, savjetuje me i oprašta mi, jer svi imamo potrebu za tim oprostom. Koji puta čujem kako netko drži da se ispovijeda izravno Bogu...Da, kao što sam ranije kazao, Bog uvijek sluša, ali u sakramentu izmirenja šalje jednog brata da donese oprost, sigurnost oprosta u ime Crkve“, kazao je papa Franjo.

Dakako to što svećenik ispovijeda je služba, a „vlast ključeva“, odnosno praštanje grijeha, Isus je dao Crkvi a protagonist je Duh sveti, i to svećenici moraju imati na umu, objasnio je Franjo. „Crkva nije gospodarica vlasti ključeva. Nije gospodarica, ali je sluga služenja milosrđa i sretna je svaki puta kada može ponuditi taj Božji dar“, kazao je Papa i ponovio kako „ne smijemo se nikada umoriti tražiti oprost“.

Govoreći sudionicima skupa (28. ožujka) u prigodi godišnjega tečaja o unutrašnjem području ili o području savjesti, kojeg organizira Apostolska pokorničarna, papa Franjo je naglasio kako je „Milosrđe je srce Evanđelja! Ono je radosna vijest o tome da Bog ljubi grješnika i s tom ga ljubavi privlači i potiče na obraćenje. Vjernici često, bilo zbog praktičnosti, bilo zbog prirođene teškoće da se ispovjede, imaju muku drugome ispovjediti vlastite grijehe. Stoga nam je svima mnogo raditi na sebi; na našoj ljudskoj razini, kako nikada ne bismo postali zaprekom, nego uvijek promicateljima i onima koji približuju milosrđu i oprostu“. Franjo je kazao kako se susreću „dvije krajnosti: rigorizam i laksizam. Nijedan od njih ne čini dobro. Nasuprot njima, milosrđe uistinu osluškuje Božje srce i želi dušu pratiti na putu pomirenja. Ispovijed nije sudnica, nego mjesto i iskustvo milosrđa i oprosta“.

>> Papa Franjo primio Russella Crowea, glumac šarmirao časne i svećenike!

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar kralj Tomislav II
kralj Tomislav II
15:00 29.03.2014.

fijolica vidim a si upućen u tematiku. Zar Indulgencija nije uvedeno u KC?

Avatar lustrismus
lustrismus
11:28 29.03.2014.

ad.riaan.9 , , , kako se zvao najmlađi papa i koliko je imao godina

KP
KP13
09:44 29.03.2014.

Ovo je baš bitna tema. Vječni život nije na ovome zemlju. A o ratovima se već piše i previše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije