Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo prekršio protokol i iznenadio sve

Bilo je predviđeno da će Franjo ispovijedati pet osoba, ali ih je na koncu u ispovjedaonicu primio više
28. ožujka 2014. u 23:12 29 komentara 12511 prikaza
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Pogledajte galeriju 1/5

Oko dvije i pol minute klečao je papa Franjo na koljenima ispred ispovjedaonice i ispovijedao se svećeniku i tražio otkupljenje, nakon čega je ušao u ispovjedaonicu i zajedno s još 61 svećenikom oko 35 minuta bio ispovjednikom.

Bilo je predviđeno da će Franjo ispovijedati pet osoba, ali ih je na koncu u ispovjedaonicu primio više. Nije novost da papa ispovijeda. To je činio i Ivan Pavao II. svakog Velikog petka dok mu je to zdravlje dopuštalo. To je činio i Benedikt XVI. u posebnim prilikama. Ali, nikada se nije vidjelo jednog papu da se ispovijeda svećeniku. Papa koji traži oprost, driješenje. Franjo je i u nedavnom razgovoru za Corriere della Sera kazao kako se ispovijeda svakih 15 dana, ali sada su njegovo ispovijedanje mogli vidjeti svi koji su u petak predvečer bili u bazilici sv. Petra. Slika pape Franje na koljenima ispred ispovjedaonice obišla je svijet. „Tko među nama može pretpostaviti da nije grješnik?“, pitao je papa Franjo u bazilici sv. Petra gdje je trebao ispovijedati osobe, ali je onda iznenada otišao se ispovijedati. Prekršio je predviđeni protokol, a ceremonijar mons.

Guido Marini ostao je zgranut. U bazilici sv. Petra se održavao pokornički obred „24 sata za Gospodina“ koji je promaknulo Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije. Moglo se očekivati kako će se prije ili poslije i papa Franjo ispovjediti pred svima. Naime, uvijek je govorio kako se trebaju ispovijedati i svećenici i biskupi, jer smo svi grješnici. To je, na primjer, kazao u studenome prošle godine tijekom opće audijencije i priznao kako se on ispovijeda svakih 15 dana. „I Papa se ispovijeda svakih 15 dana, jer je i Papa grješnik“, kazao je Franjo. „Ispovjednik sluša stvari koje mu kažem, savjetuje me i oprašta mi, jer svi imamo potrebu za tim oprostom. Koji puta čujem kako netko drži da se ispovijeda izravno Bogu...Da, kao što sam ranije kazao, Bog uvijek sluša, ali u sakramentu izmirenja šalje jednog brata da donese oprost, sigurnost oprosta u ime Crkve“, kazao je papa Franjo.

Dakako to što svećenik ispovijeda je služba, a „vlast ključeva“, odnosno praštanje grijeha, Isus je dao Crkvi a protagonist je Duh sveti, i to svećenici moraju imati na umu, objasnio je Franjo. „Crkva nije gospodarica vlasti ključeva. Nije gospodarica, ali je sluga služenja milosrđa i sretna je svaki puta kada može ponuditi taj Božji dar“, kazao je Papa i ponovio kako „ne smijemo se nikada umoriti tražiti oprost“.

Govoreći sudionicima skupa (28. ožujka) u prigodi godišnjega tečaja o unutrašnjem području ili o području savjesti, kojeg organizira Apostolska pokorničarna, papa Franjo je naglasio kako je „Milosrđe je srce Evanđelja! Ono je radosna vijest o tome da Bog ljubi grješnika i s tom ga ljubavi privlači i potiče na obraćenje. Vjernici često, bilo zbog praktičnosti, bilo zbog prirođene teškoće da se ispovjede, imaju muku drugome ispovjediti vlastite grijehe. Stoga nam je svima mnogo raditi na sebi; na našoj ljudskoj razini, kako nikada ne bismo postali zaprekom, nego uvijek promicateljima i onima koji približuju milosrđu i oprostu“. Franjo je kazao kako se susreću „dvije krajnosti: rigorizam i laksizam. Nijedan od njih ne čini dobro. Nasuprot njima, milosrđe uistinu osluškuje Božje srce i želi dušu pratiti na putu pomirenja. Ispovijed nije sudnica, nego mjesto i iskustvo milosrđa i oprosta“.

>> Papa Franjo primio Russella Crowea, glumac šarmirao časne i svećenike!

Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar lustrismus
  lustrismus:

  ad.riaan.9 , , , kako se zvao najmlađi papa i koliko je imao godina

 • Avatar kralj Tomislav
  kralj Tomislav:

  fijolica vidim a si upućen u tematiku. Zar Indulgencija nije uvedeno u KC?

 • Avatar malistricek
  malistricek:

  SVETA Stolica priznala je da je "teorija evolucije u skladu s Biblijom", ali iz Vatikana su poručili da se ne namjeravaju posthumno ispričati njezinom tvorcu Charlesu Darwinu. Osim toga, vatikanski ministar kulture Gianfranco Ravasi je najavio organiziranje konferencije na kojoj ... prikaži još! će se okupiti znanstvenici, teolozi i filozofi povodom 150 godišnjice objavljivanja Darwinove knjige "O porijeklu vrsta", kojom je položio temelje evolucionističke teorije. . 1950. papa Pio XII ( Hitlerov papa ) ocijenio da je evolucija valjani znanstveni pristup nastavku ljudi, a to je ponovio i papa Ivan Pavao II 1996. Ravanasi je objasnio da se Katolička crkva ne namjerava ispričavati jer Darwinovu teoriju nikad nije osudila, niti je njegovu knjigu zabranila. . . . . . . Znači da je papa poreklom od majmuna kao svi koji slede papin put