Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne treba mu Mercedes

Papa Franjo dobio novi papamobil: Prilagođenu 'narodnu' Daciju Duster

Papa Franjo dobio novi papamobil - Daciju Duster
Foto: Renault
1/6
28.11.2019.
u 15:07

Ne treba mu skupi blindirani Mercedes, dobra je i rumunjska Dacia

Papa Franjo dobio je novi papamobil - njegovim potrebama prilagođenu Daciju Duster.

U skladu sa svojom skromnošću kojom se ističe od početka svog pontifikata, Dacia, koja slovi za pouzdan automobil diskontne cijene koja kupcima nudi mnogo za razumnu cijenu, se čini kao idealan odabir za papu koji se ne razmeće materijalnim bogatstvima i koji je odbacio zlato i skupe blindirane automobile čim je postao papa 2013. godine. Do tada su se desetljećima pape vozile u luksuznom skupocjenom prerađenom Mercedesu ML-u.

Papa je odmah po pontifikatu izazvao pozornost kada je kao službeni automobil koristio "običan" Ford Focus u kojem se vozio i u službenom posjetu Bosni i Hercegovini, a na svojim putovanjima je do sada koristio različite automobile poput Fiat 500L za posjeta SAD-u pa do prerađenog pick-upa Nissan Navare u Tajlandu. A uvijek je inzistirao da to bude neblindirano vozilo, pa i kad je u sklopu svoje afričke turneje 2015. posjetio Srednjoafričku Republiku gdje su u to vrijeme bili sukobi.

Papa Franjo dobio novi papamobil - Daciju Duster
1/6

Grupa Renault darovala je Njegovoj svetosti, Papi Franji, Daciju Duster posebno prilagođen njegovim potrebama. Vozilo su Svetom ocu isporučili Christophe Dridi, direktor Grupe Renault Rumunjska i glavni direktor Automobile Dacia SA te Xavier Martinet, glavni direktor Grupe Renault Italija, za vrijeme posjeta njegovoj rezidenciji u državi Vatikan.

Papamobil izvana je bijele boje, dok je unutrašnjost u bež nijansi. Ta posebna izvedba temeljena na Dacia Dusteru duga je 4,34 m i široka 1,80 m. Vozilo su preradili Odjel za prototipe i tim za razvoj vozila za posebne namjene u Rumunjskoj, u suradnji s proizvođačem karoserija Romturingia. Ima 5 sjedala, od čega je jedno posebno udobno sjedalo na stražnjoj klupi. Odlikuje se specifičnim rješenjima i dodatnom opremom osmišljenom za specijalne potrebe Vatikana: velikim krovnim otvorom, staklenom konstrukcijom koja se može ukloniti, visinom podvozja nižom za 30 mm od uobičajene za lakši ulazak i izlazak te unutarnjim i vanjskim potpornjima.

"Svojim darom Njegovoj svetosti, Grupa Renault ističe snažnu i dugotrajnu predanost stavljanju čovjeka na vrh liste prioriteta”, izjavio je Xavier Martinet, glavni direktor Grupe Renault Italija.

Komentara 3

PA
PaterT
16:58 28.11.2019.

U nas se voza A8, kakav je to komunisticki Papa?!

AA
aabbcc
16:46 28.11.2019.

Auto je dobro a nadam se da ce i Vatikan biti obrazli pa platiti auto, jer radnici Dacie zaradjuju 300 eura mjesecno.

MP
miroslav.petkovic.7564
16:12 28.11.2019.

Nesto mi ovdje cudno! Obicno vidim velecasne tj svestenike u Mercedein a vidim ih u Benvein sestican. E sad da papa Franjo vozi Rununjsku Daciju jako cudno hzaha. Ma nevozi on auta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije