Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo: Pozivam na gradnju mostova mira dijalogom

Mir se gradi u istini, jer nema pravog mira bez istine, kazao je papa diplomatskom zboru akreditiranom u Svetoj Stolici, koji je primio u apostolskoj palači
22. ožujka 2013. u 14:07 2 komentara 21 prikaza
papa franjo
Foto: Reuters/PIXSELL

VATIKAN –  Papa Franjo pozvao je na gradnju mostova mira sve države svijeta govoreći danas diplomatskom zboru akreditiranom u Svetoj Stolici, koji je primio u apostolskoj palači.

– Potrebno je boriti se protiv materijalnog i duhovnog siromaštva te stvarati mostove mira – kazao je Franjo veleposlanicima 180 zemalja i organizacija akreditiranih u Svetoj Stolici. – S vama u zagrljaj primam narode i građane država koje predstavljate – obratio se Franjo veleposlanicima.

Papa Franjo veleposlanicima je govorio na talijanskome jeziku, što je prvi put u suvremenoj povijesti jer su se do sada pape u takvim prilikama obraćale na francuskome jeziku, koji je službeni diplomatski jezik Svete Stolice. Papa je govorio na jeziku Franje Asiškoga, čije je ime uzeo kao svoje, i koji je, kako je rekao, poznat ne samo u Italiji i Europi, nego je među svim katolicima. „Njegovo sam ime uzeo zbog ljubavi koju je asiški svetac imao prema siromašnima. Koliko je mnogo siromašnih u svijetu i kroz koliku patnju oni prolaze“, rekao je papa Franjo, ali je podsjetio i na duhovno siromaštvo koje razdire bogate zemlje na što je upozorio i njegov prethodnik Benedikt XVI. koji je kritizirao „diktaturu relativizma“.

Ta diktatura „ostavlja svakome da bude mjerilo samome sebi i stavlja u opasnost suživot među ljudima“, objasnio je Franjo. Drugi razlog zbog kojeg je izabrao to ime, objašnjavao je papa, je zauzimanje Franje Asiškoga za mir.

„Mir se gradi u istini, jer nema pravog mira bez istine ako je svatko mjera samome sebi, ako svatko može uvijek tražiti samo svoje pravo bez istodobne brige za dobro drugoga i svih, počevši od prirode koja ujedinjuje svako ljudsko biće na zemlji“, kazao je papa Franjo. Podsjetio je da je podrijetlom iz talijanske obitelji koja je emigrirala iz regije Piemonte i zbog toga mu se čini važnim susretanje i stvaranje prostora pravog bratstva.

Posebno je naglasio važnost religija za dolazak do mira i zahvalio svim muslimanima, onima koji ne vjeruju i predstavnicima drugih vjera koji su nazočili svečanoj misi početka njegova služenja kao rimskog biskupa. Franjo i dalje ne upotrebljava riječi „pontifikat“ i „papa“. Na kraju je kazao da čovječanstvo ima pred sobom težak put ako ne bude naučilo voljeti ovu našu Zemlju.

>>Dnevnik Ive Josipovića: Papa Franjo smiren je i simpatičan

Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
  • Avatar EU afrodita
    EU afrodita:

    Na kraju je kazao da čovječanstvo ima pred sobom težak put ako ne bude naučilo voljeti ovu našu Zemlju. ............................................................................................................................ Ne samo težak put nego put koji vodi u samouništenje.... jer uništavati prirodu ravno je samoubojstvu....ali kako zaustaviti one kojima ... prikaži još! je novac važniji i od samog života ? Novac je dobar sluga, ali loš gospodar...rekao je netko

  • Sumerianlord:

    Za spoznati istinu potrebno je razviti spoznajnu metodu, biti otvorenog duha i biti spreman odustati od laži i predrasuda. Dakle, dogmatski sustavi mišljenja opterećeni voljom za moć nisu podobni za traženje istine.