Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neugodan natpis

Papa Franjo ovo nije očekivao tijekom posjeta Carpiju

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
02.04.2017.
u 18:14

Papamobil je gradom vozio vrlo sporo kako bi se Papa mogao pozdraviti s vjernicima i ne zna se je li uspio pročitati riječi uklesane na ploči.

Zadnja stvar koju je papa Franjo očekivao tijekom posjeta talijanskome gradu Carpiju nedaleko od Bologne  vjerojatno je bila velika, 136 godina stara kamena ploča postavljena u čast žrvama "papinske tiranije"

Papa se provezao pokraj ploče dok je stajao u otvorenom papamobilu nakon mise održane na glavnome gradskom trgu. Franjo je održao misu u gradu što ga je 2012. teško pogodio i razorio potres.  Mramorna ploča veličine metar s dva metra, postavljena je 1881. na fasadi zgrade u središtu Carpija. Riječ je o spomeniku podignutom u čast ujedinjenja Italije 1870., na kojoj stoji da je upravo ujedinjenje "oslobodilo ljudsku misao od papinske tiranije". 

Papamobil je gradom vozio vrlo sporo kako bi se Papa mogao pozdraviti s vjernicima i ne zna se je li uspio pročitati riječi uklesane na ploči.  Do 1870. Italiju su činile kraljevine, vojvodstva, gradovi-države, republike i snažna Papinska Država koja je postojala od 756. do 1870. kada je nastupilo ujedinjenje Italije. Te je godine Giuseppe Garibaldi vojno porazio snage Papinske Države, srušio papinsku vlast i integrirao državu u Kraljevinu Italiju. Jedini njezin današnji ostatak je suverena Država Vatikanskog Grada. 

Carpi je pripadao vojvodstvu od Modene koje se priklonilo snagama za ujedinjenje Italije i protiv Pape. 

>>Pogledajte kako je u Međugorju dočekan izaslanik pape Franje!

>>Hoserov dolazak prvi korak k Međugorju kao svetištu?

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Ruanda2013
Ruanda2013
22:13 02.04.2017.

naslov i tekst nemaju veze jedno s drugim...

DR
drznedaj
18:23 02.04.2017.

Kak nije ocekivao, pa natpis nije od jucer tam nego je 136 godina tamo.

CV
CENZURIRANO_VL
22:22 02.04.2017.

Bologna je u Italiji poznata kao grad studenata, izrazito liberalan grad. Da je taj natpis neugodan za talijane il papu, on bi bio uklonjen u zadnjih 135 godina, a to zna cijela Italija pa vjerojatno i papa :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije