Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Solidarnost s izbjeglicama

Papa Franjo: Idem na Lezbos izraziti solidarnost

papa Franjo
Reuters
13.04.2016.
u 13:35

Taj Franjin potez je, ujedno, poziv svim odgovornim ljudima da se još više zauzmu za pitanje izbjeglica.

- Odlazim na Lezbos kako bih izrazio svoju blizinu i solidarnost izbjeglicama i stanovnicima otoka, kao i cijelom narodu Grčke koji je toliko velikodušan u prihvatu migranata, kazao je papa Franjo na koncu današnje opće audijencije na Trgu sv. Petra.

Zamolio je da ga se na tom putovanju u subotu 16. travnja prati molitvom, te naglasio kako na otok Lezbos ide zajedno s „braćom carigradskim patrijarhom Bartolomejom i nadbiskupom Atene i cijele Grčke Hieronymusom II“.

Preko grčkog otoka Lezbosa prošlo je protekli mjeseci mnogo izbjeglica. Na otok Lezbos papa Franjo dolazi i na poziv carigradskoga ekumenskog patrijarha Bartolomeja, grčkoga predsjednika Prokopisa Paulopoulosa i pravoslavnog nadbiskupa Atene i cijele Grčke Hieronymusa II. Papu će u zračnoj luci Mitilene dočekati grčki premijer Alexis Tsipras.

Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi kaže kako je znano da papa Franjo posebnu pažnju ima prema svim velikim krizama današnjega svijeta, a posebno kada je riječ o ljudima koji trpe, kojima je potrebna solidarnost i pomoć. Kao što je otišao na Lampedusu, samo nekoliko mjeseci nakon početka papinstva, kako bi tamo, na granici Mediterana, između Afrike i Italije, izrazio svoju blizinu, tako i sada, kada je stanje vrlo teško na strani Egejskoga mora, Papa želi i konkretno izraziti svoje sudjelovanje i brigu.

- Budući da se tu nalazimo na području koje je, sa stajališta kršćanske Crkve, uglavnom pravoslavno, Papa to čini zajedno s nadležnim pravoslavnim vlastima, odnosno s carigradskim patrijarhom i atenskim nadbiskupom - objasnio je Lombardi naglasivši kako je to gesta solidarnosti i kršćanske blizine velikom problemu izbjeglica, prognanih, migranata, koju ekumenski čine predstavnici kršćanskih Crkvi.

Taj Franjin potez je, ujedno, poziv svim odgovornim ljudima da se još više zauzmu za pitanje izbjeglica. To je poziv političarima da se zauzmu u traženju čovječnijih rješenja, koja su solidarna i koja poštuju osobe koje trpe u tim velikim problematičnim kretanjima današnjega svijeta, kazao je Lombardi.

Konačni program papina posjeta Lezbosu nije zaključen. Zna se da će, nakon kraće molitve, papa Franjo zajedno s patrijarhom Bartolomejom i Hieronimusom II. baciti u more vijenac cvijeća za žrtve, te će posjetiti prihvatilište za izbjeglice i predviđen je ručak s njima. Papa Franjo uvijek naglašava kako bi svi kršćani trebali pomoći izbjeglicama, a ovim simboličkim činom zajedno s dvojicom predstavnika Pravoslavne crkve potiče Europu na humanije držanje prema onima koji pate.

>>Tijelo sv. Leopolda Mandića stiže u Zagreb!

Komentara 13

ST
stomugromova
21:17 13.04.2016.

Ovaj papa je najgori u zadnjih 1000 godina.To je vrag u bijeloj halji,koji se ruga kršćanima,čiji je poglavar.

ZI
zimerman
17:14 13.04.2016.

Prije svega Grci nisu velikodusni za prihvat izbijeglica ,nego isto kao I Turci koriste situaciju da bi od naivne Europe izmuzli sto vise para .Drugo papi bi bilo krajnje vrijeme da se okrene krscanima koje muslimani kao pacove ubijaju poaju po Bliskom Istoku.Zasto vec jednom Saudijska Arabija ne pocne prinati svoje muslimane izbijeglice , cilj Im je islamizirali Europu pa umijesto da private izbijeglice grade dzamije po Europi.

FU
furest
21:21 13.04.2016.

sto se mene tice moze tamo ostati i prati im noge jel samo mu je populizam na pameti , nije zasluzio da bude vodja krscanstva, stao je na stranu onih koji se bore protiv krscanstva u europi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije