Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vidiocima će se suziti prostor koji su imali

Pretpostavlja se da će se Međugorju odobriti status marijanskog svetišta, ali se neće priznati ukazanja sve dok su vidioci živi
14. lipnja 2015. u 19:35 58 komentara 14912 prikaza
23. 09. 2008., Medjugorje, BiH - Gospin kip je obnovljen, postavljeni su nova ruka i dio nosa koji je nepoznati pocinitelj otkinuo prije mjesec dana. Hodocasnici stavljaju cvijece i krunice na brdo Bijakovici. Photo: Zoran Grizelj/Vecernji list
Foto: Zoran Grizelj/Pixsell

Vidiocima će se suziti prostor koji su imali (70%)

Budući da je komisija za Međugorje, koju je osnovao papa Benedikt XVI., a na čelu joj je bio kardinal Camillo Ruini, završila s radom, papa Franjo, upoznavši se s rezultatima, dao je Kongregaciji za nauk vjere "zeleno svjetlo" da krene s potezima prema Međugorju. Na prvome su redu vidioci, koji najviše smetaju Kongregaciji za nauk vjere, održavajući svoje susrete s vjernicima diljem svijeta i najavljujući Gospina ukazanja te pozivajući vjernike na susrete s Gospom. Na povratku iz Sarajeva papa Franjo rekao je da će upravo Kongregacija za nauk vjere uskoro poslati biskupima smjernice, među kojima će biti i one koje će vidiocima suziti taj prostor koji su dosad koristili, sudeći barem prema nekoliko zabrana takvih susreta, koje su došle upravo iz spomenute kongregacije.

No to još ne znači da će papa donijeti konačan sud o Međugorju. Barem je tako rekao šef papina Tiskovnog ureda o. Federico Lombardi, također na povratku iz Sarajeva u Rim. Kako se ne znaju rezultati komisije, pretpostavlja se da će se Međugorju odobriti status marijanskog svetišta, ali se neće priznati ukazanja sve dok su vidioci živi. Predviđa se da bi u tom slučaju međugorskim svetištem upravljao vatikanski namjesnik, koji bi bio odgovoran izravno Svetoj Stolici, a pastoral hodočasnika i dalje bi obavljali franjevci Hercegovačke franjevačke provincije.

O papinu stavu govore i dvije šale koje je uputio na račun međugorja (20%)

Papa Franjo ima izrazito negativan stav prema Međugorju i dvaput se šalio na račun međugorskih ukazanja u svojim propovijedima. Prvi je put to bilo prije nešto više od godinu dana kada je rekao kako Gospa nije šefica u poštanskom uredu da šalje pisma okolo, a drugi put ovoga tjedna u homiliji kada je rekao da se ne vjeruje u to da će se Gospa nekome javiti u 16 sati i poslati mu pismo. Papa pritom nije spominjao Međugorje, ali se u javnosti to tako protumačilo te su protivnici Međugorja te njegove riječi koristili kako bi ga konfrontirali s međugorskim fenomenom.

Papa podržava međugorski fenomen poput Ivana Pavla II. (10%)

I ovaj papa pristaša je i podržava međugorski fenomen, poput njegova prethodnika Ivana Pavla II. koji je često pitao za Međugorje, jednom čak izjavivši da, kad ne bi bio to što jest (tj. papa), sigurno bi ispovijedao u Međugorju. Papa Franjo, doduše, još se nije očitovao o osobnom stavu o Međugorju, ali će se on sigurno vidjeti i u objavi rezultata vatikanske komisije o Međugorju jer će njegova biti zadnja.

>> Paolo Brosio papi Franji: U Međugorju nisu fanatici

>> Ključni događaji u 34 godine od prvih ukazanja do odluke jesu li moguća

Lea Krivošić
zaljubljenica u fotografiju
Otišla je naša reporterka Lea, autorica jedne od najpoznatijih fotografija iz Domovinskog rata
Junior Adventures
Sigurnost na internetu
Znate li kako vaša djeca koriste internet?
 • peace7:

  Ma daj neka ljude puste na miru pa kome oni smetaju...vec 30-ak godina nisu nikome naudili mislim da ce Medugorje imati zadnju rijec pa bilo vam pravo ili krivo....

 • Avatar @promatrač
  @promatrač:

  Niječete ukazanja zato što vas je strah da priznanje autentičnosti istih znači kraj i propast vas i svih takvih kao vi. Jer dobro znate dok ne vjerujete dotad postojite. Žao mi je ali polako i sigurno bliži vam se kraj.

 • sasavt:

  s čim se vi zamarate čudo jedno !