Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spin dogma

Papa ex machina neće nas u trenu katapultirati u EU

'Catholic Church - Stock Images Joseph Ratzinger - Pope Benedict XVI  '
'Edoardo Fornaciari'
23.04.2011.
u 18:03

Dolazak Benedikta XVI. poslat će, budimo realni, i tu svoju političku poruku, ali Bruxelles malo mari i za papu i za kršćanstvo.

Bilo je samo pitanje trenutka kada će se u javnosti pojaviti prosvjedničke skupine izazvane dolaskom pape Benedikta XVI. u Hrvatsku. Valjda se čekalo da se program i službeno objavi, kao što su to ovaj tjedan učinili zajedno Banski dvori i Kaptol, na konferenciji za novinare koja je uglavnom bila sama sebi svrhom, jer su se mogle čuti uglavnom protokolarne banalnosti začinjene jako važnim podacima kao što su oni da se na susrete s papom neće moći bez (besplatnih) ulaznica.

I dok prosvjednici nastoje dokazati da većina hrvatskih građana nisu katolici i kao takvi nisu dužni (su)financirati Benediktov posjet Hrvatskoj, kraj njih promiče nešto mnogo važnije od inače rasipnosti sklonih vladajućih garnitura u Hrvatskoj. A radi se o staroj spin-dogmi da će nas Benedikt XVI. taj vikend katapultirati u Europsku uniju. Svi napori dosad, sve pregovaranje (čitaj: golo ispunjavanje uvjeta), uhićenje Gotovine i ova najnovija presuda iz Haaga, postat će dio povijesti, jer će se u Zagrebu 4. i 5. lipnja pojaviti "Papa ex machina", tj. čudo koje će Hrvatsku u hipu preobraziti i (valjda više iz vlastitih nego iz naših interesa) gurnuti nas ravno u zajednicu koju ovoga trena istom strašću mrzimo koliko i potencijalno priželjkujemo.

Dolazak Benedikta XVI. poslat će, budimo realni, i tu svoju političku poruku, ali Bruxelles i vodeće europske sile ionako malo mare i za papu i za kršćanstvo, bez obzira na to koliko se trudili pozivati na kršćanske korijene europskog ujedinjenja. Današnja je Europa bez Boga, a današnja Hrvatska je zemlja bez duše. Možda su jedna drugoj takve i kompatibilne, ali to nema nikakve veze s jednim od najvećih živućih teologa i pastira današnjice, od kojega će izravnu korist imati samo jedan jedini čovjek u Hrvatskoj, a to je uzoriti gospodin kardinal Josip Bozanić, čijim će se vatikanskim ambicijama pripisati još jedan plus nakon papina posjeta.

Dakako, korist će imati i izvjesne udruge i buntovnici, kojih će se šačica okupiti i vikati da je to puno novca i da taj račun ne žele platiti.

Bit će tu i onih raspojasanih u duginim bojama, koji su postali folklor svih papinih putovanja, a obiteljski moto pod kojim papa dolazi u Hrvatsku idealna im je prilika da pokažu i dokažu da se obitelj stvara i začinje, buja i održava lizom i/ili šutom u stražnjicu. No, njihovo je demokratsko pravo da se bune kad im nije pravo i ne treba ih u tome nimalo sprečavati. Nego možda tek preporučiti proeuropskim genijalcima iz vlasti da su možda te marginalne pobunjeničke grupe podesna lokomotiva za koju bi se mogli zakvačiti HR-vagoni na putu prema Bruxellesu. Jer papa je dobar, ali kao ključan hrvatski argument za EU, barem u ovom trenutku, tek na razini puke simbolike i prijateljske podrške. Na čemu, također, treba biti iskreno zahvalan.

Komentara 56

TI
Tisikomunjara
06:31 24.04.2011.

Gubi se.

MA
matijazaga
19:00 23.04.2011.

jako dobro sinatra1

OB
-obrisani-
22:08 23.04.2011.

Trebalo bi pitati svetog oca Papu zasto nije poslao NIKOG na Tudjmanov sprovod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije