Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U STRAHU OD SUKOBA

Panika na Baltiku: 'Rusija sposobna pokrenuti napad u roku od 24 sata'

Litavski ministar obrane Raimundas Karoblis
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
03.04.2017.
u 12:58

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je zabrinutost Litve nazvavši to pokazivanjem proturuskog raspoloženja

Rusija je sposobna pokrenuti napad na baltičke države u roku od 24 sata, što ograničava opcije NATO-a da odgovori osim ako već ima razmještene vojne snage u regiji, priopćila je danas litavska obavještajna služba.

Litva, Latvija i Estonija, koje je Sovjetski Savez pripojio '40-ih godina, ali koje su sada dio NATO-a i Europske unije, nervozne su još od ruske aneksije Krima 2014.

Litavska obavještajna služba navodi u svojoj godišnjoj procjeni prijetnji nacionalnoj sigurnosti da je Rusija povećala sposobnosti svoje vojske u regiji Kalinjingrada prošle godine, smanjivši vrijeme za pokretanje napada.

To uključuje opremanje vojske borbenim zrakoplovom Su-30 i raketnim sustavima koji omogućuju da brodovi budu meta gotovo bilo gdje u Baltičkome moru.

"To je signal NATO-u da ubrza donošenje odluka", rekao je novinarima litavski ministar obrane Raimundas Karoblis na marginama predstavljanja izvješća. "Vrijeme reakcije NATO-a nije brzo kao što bismo željeli da bude", rekao je.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je zabrinutost Litve nazvavši to pokazivanjem proturuskog raspoloženja.

"Događa se potpuna rusofobija, histerična rusofobija", kazao je on novinarima. "Moskva je uvijek podržavala dobre odnose s baltičkim državama", ustvrdio je Peskov.

Ove godine NATO će rasporediti oko tisuću vojnika u svakoj od baltičkih država i Poljskoj, uz manje kontingente američkih vojnika koji su već u regiji.

>> NATO: Jačamo svoju nazočnost u Crnom moru. Moskva: To je još jedan korak prema jačanju napetosti

>> Amerikanci optužuju Ruse: 'Te krstareće rakete su prijetnja većini NATO baza u Europi'

Komentara 11

ST
Startrack
14:58 03.04.2017.

Pa svak moze pokrenut napad za manje od sekunde. Onda kad ga pokrene.

Avatar navijač
navijač
20:16 03.04.2017.

Mogu i ja pokrenuti napad na bilo koga, samo onda treba snosit i posljedice.

DO
Donald
19:04 03.04.2017.

Rusi bi trebali razmisliti barem tri puta prije nego napadnu Baltik, a i sjetiti se svojedobnog ruskog napada na Finsku i Afganistan. Pametnije je da se i dalje igraju rata doma na svom terenu, gdje nemaju ozbiljnog protivnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije