Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar obrane

Panetta: Do kraja 2013. privodimo kraju vojnu misiju u Afganistanu

'U.S. Defense Secretary Leon Panetta looks down during a media briefing at the Pentagon in Washington, DC  January 26, 2012.  The Pentagon unveiled budget cuts on Thursday that would slash the size of
'KEVIN LAMARQUE'
Autori: maš, ba/VLM
01.02.2012.
u 22:42

Vojne snage NATO-a nastavit će obučavati, savjetovati i pomagati domaće sigurnosne snage.

SAD i NATO iduće će godine privesti kraju svoju vojnu misiju u Afganistanu, rekao je američki ministar obrane Leon Panetta. Dio vojnih snaga ostat će u zemlji radi obučavanja domaćih sigurnosnih snaga, prenosi CNN.

- Nadamo se da ćemo od sredine do kraja 2013. godine moći prebaciti s borbene uloge na obuku, savjetovanje i pomoć - rekao je Panetta novinarima na putu u Belgiju.

Završetkom borbenog dijela misije trebao bi se značajnije smanjiti i broj savezničkih vojnika u toj zemlji, uključujući i hrvatskih, kojih trenutno u misiji ima oko 340. No, s obzirom na to da veliki broj naših vojnika u Afganistanu obučava pripadnike tamošnje vojske i policije, nije za očekivati da bi se Hrvatska u potpunosti povukla iz sudjelovanja u misiji ISAF.

Nakon odlaska NATO-a talibani preuzimaju kontrolu

U tajnom američkom vojnom izvješću stoji da će talibani ponovno preuzeti kontrolu nad Afganistanom nakon što se snage NATO-a povuku iz te zemlje.

U izvješću, do kojega su došli britanski BBC i dnevni list The Times, stoji kako su snaga i moral talibana, uprkos višegodišnjem vojnom angažnamu stranih trupa, ostali praktički nedodirnuti. Navodi se i podatak da izuzetno veliki broj pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti, koje je NATO obučio i naoružao, prelazi na stranu talibana, što je u potpunoj suprotnosti dosadašnjim NATO-vim službenim tvrdnjama da je talibanski pokret razbijen i demoraliziran.

Pod zaštitom ISI-ja

U izvješću za 2012. godinu također stoji kako su talibani još uvijek pod zaštitom moćne pakistanske tajne obavještajne službe ISI te se također navodi da Pakistan ima vrlo pouzdane podatke o tome gdje se točno nalaze svi talibanski lideri. Neki od njih žive u Pakistan, točnije u Rawalpindiju nedaleko od sjedišta ISI-ja.

Glasnogovornik snaga NATO-a u Afganistanu Jimmie Cummings potvrdio je da je ovo izvješće autentičan dokument koji je načinjen na temelju ispitivanja zarobljenih talibana i pripadnika Al-Qa’ide u vojnoj bazi Bagram. Ta su ispitivanja također pokazala da je glavni cilj talibana istjerati strance iz svoje zemlje.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar flegmatik
flegmatik
22:50 01.02.2012.

Huraaa! Jos jedna velicanstvena pobjeda za snage zapada!

UK
Ugo Kajvez
22:51 01.02.2012.

Luzeri !, ........... jer su vas prisilili talibani i svi ostali u okruženju jer ste ........... bahati !!!!! .....................

RI
Riznica
22:59 01.02.2012.

Cuvaj te se do kraja 2013 jer sad dolazi ofanziva i toplije vrijeme , sakrijte se u svoje tvrdzave bolje vam je i ne izlazite !\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije