Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Panenić objasnio po kojem modelu Most želi otkupiti dionice Ine

Most smatra da HDZ-ov model nosi određene rizike te da je javnost skeptična prema njemu
19. siječnja 2017. u 11:14 1 komentara 309 prikaza
Tomislav Panenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Most je protiv HDZ-ovog modela za otkup dionica Ine, a bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić pojasnio je njihov model za preuzimanje Ine od mađarskog Mola.

– To je model na primjer državne nekretnine d.o.o. Dakle, društvo koje se osniva s posebnom namjerom da u ime države upravlja određenom imovinom. Kada se na njega prebaci dio imovine, tu možemo govoriti i o malim udjelima koji donose određen prihod, na osnovu toga se mogu izdati obveznice. Investitor stječe prihod od tih obveznica, ali ne stječe pravo vlasništva na nešto što je imovina države. Mislim da je taj model prihvatljiv i HDZ-u i Mostu. Osigurava da imovina koja nije u funkciji ili se njom teško upravlja, sada se stavi u pravno upravljanje. Društvo posebne namjere tada upravlja imovinom – objasnio je Panenić za N1 televiziju.

Kaže kako HDZ-ov model nosi određene rizike te da je javnost skeptična prema njemu.

– Praksa s IPO-ima pokazala se ne baš dobrim rješenjem za Hrvatsku dosad. Ovo je model iza kojeg svim možemo stati, a ne ugroziti nacionalne interese – smatra Panenić.

>> Ćorić: Nijedna varijanta otkupa udjela u Ini ne smije povećati javni dug

Koji je najbolji model otkupa dionica Ine?

  • HDZ-ov – Prodati 25% dionica HEP-a, s tim novcem kupiti dionice Ine 8,55%
  • Mostov – Novac za otkup dionica Ine osigurati osnivanjem društva posebne namjene. To društvo izdalo bi obveznice na dulji rok, iz kojih bi se financirao otkup MOL-ova udjela 23,88%
  • SDP-ov – Osnovati energetski holding koji bi otkupio dionice Ine 9,08%
  • Akademika Zelića – Smatra da bi interes za sudjelovanje u otkupu Ine imali i hrvatski građani i bogati iseljenici. Zalaže se za to da Ina nakon nacionalizacije bude državna tvrtka. 58,49%
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo