Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pandemijski uvjeti: Humanitarna utrka Mliječna staza ove će godine biti virtualna

Ove godine svaka medalja za zvijezde Mliječne staze bit će posebna i unikatna - ručno će ih izraditi učenici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar iz Varaždina, ustanove koja obuhvaća osnovnoškolski odgoj i obrazovanje učenika s mentalnom retardacijom.
16. srpnja 2020. u 10:17 0 komentara 98 prikaza
Zagreb:  UNICEF-ova utrka Mliječna staza
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Pandemijskim uvjetima prilagodit će se i četvrta humanitarna utrka Mliječna staza koja će prvi put biti virtualna i nacionalna - održat će se uz pomoć mobilne aplikacije.

RUČNI RAD DJECE S TEŠKOĆAMA Unikatne medalje za sudionike UNICEF-ove utrke Mliječna staza 2020.

S ciljem unapređenja uvjeta života djece s teškoćama i promoviranja društvene inkluzije, zbog virtualnog karaktera ove utrke koja će se održati od 5. do 20. rujna mogu sudjelovati baš svi. Tijekom 16 dana, pojedinci, obitelji s djecom, tvrtke i timovi moći će trčanjem, hodanjem, vožnjom u kolicima, na biciklu i na bilo koji drugi način prikupljati kilometre, jer želja je da utrka bude što inkluzivnija, a prikupljenim sredstvima UNICEF će opremiti senzorne sobe u dijelovima Hrvatske gdje su potrebe najveće te educirati stručnjake koji provode terapije senzorne integracije.

Prijava je moguća putem web stranice https://www.mlijecnastaza.hr/, a prijave i donacije su do 19. rujna.

Utrku i ove godine podržavaju brojne osobe iz javnog života, poput Bojane Gregorić Vejzović i Marina Čilića, kao i naši paraolimpijci - Jelena Vuković, Nataša Sobočan i Anto Joskić.

U prve tri godine zahvaljujući utrci Mliječna staza, otvorena je banka humanog mlijeka, osigurana je financijska podrška za udomiteljske obitelji s najmlađom djecom i opremljena su rodilišta u Hrvatskoj.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno živi 24 tisuće djece s razvojnim rizicima i teškoćama u dobi do 5 godina, koja su potencijalni primatelji ovih usluga, dok samo jedno od osmero djece koristi usluge rane intervencije. A kvalitetne i dostupne usluge rane intervencije u djetinjstvu od presudne su važnosti za razvoj djece s teškoćama jer uključuju koordiniranu, intenzivnu i individualiziranu podršku stručnjaka za djecu i njihove obitelji.

Huawei PROMO Huawei Next Image: Inspirirajte svijet svojom fotografijom i osvojite vrijedne nagrade

Mnoga djeca s teškoćama u Hrvatskoj još uvijek nemaju odgovarajuću stručnu podršku i mnogo je izazova s kojima se obitelji te djece svakodnevno susreću. U dijelovima Hrvatske gdje usluge terapija i rada sa stručnjacima nisu uvijek dostupne, djeca s teškoćama nemaju jednaku priliku za razvoj kao njihovi vršnjaci. Ove godine Mliječna staza okuplja roditelje i djecu, sportaše, javne osobe, donositelje odluka i stručnjake oko ideje da djecu s teškoćama počnemo promatrati kroz njihove sposobnosti i mogućnosti, a zajedno osiguramo potrebne uvjete da bi svako od njih uistinu i postalo dijete mogućnosti – rekla je Ana Dautović, zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Tatjana Petrović Sladetić, ravnateljica dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom-Zagreb, svakodnevno se susreće s obiteljima širom Hrvatske koje su primorane putovati u Zagreb ili drugi veći grad kako bi dobili odgovarajuću stručnu podršku.

- To za obitelj i dijete znači dodatan stres i lošiji učinak terapijskih postupaka. Usluge senzorne integracije mnogoj djeci nisu dostupne zbog nepostojanja opremljenih kabineta i nedovoljnog broja educiranih stručnjaka u njihovoj lokalnoj zajednici. Veselimo se sudjelovati u utrci i doprinijeti cilju da svako dijete s teškoćama pravovremeno dobije odgovarajuću skrb i pozitivno okruženje za optimalan razvoj – kazala je.

Mliječna staza održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te Hrvatskim paraolimpijskim savezom. Ove godine svaka medalja za zvijezde Mliječne staze bit će posebna i unikatna - ručno će ih izraditi učenici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar iz Varaždina, ustanove koja obuhvaća osnovnoškolski odgoj i obrazovanje učenika s mentalnom retardacijom.

Humanitarna utrka Mliječna staza Posebno ove godine Utrku Mliječna staza koju podržavaju mnoge poznate osobe bit će prvi puta virtualna

Glavna web stranica utrke je mlijecnastaza.hr. Sudionici će prijavom donirati za podršku cilju utrke, a svatko tko se registritrao može sudjelovati kada, koliko dugo i koliko puta želi. Aplikacija AtlasGo koristit će se za vrijeme trajanja utrke od 5.9.-20.9., a pristup aplikaciji imaju svi koji se prijave za utrku i skinu je na App store ili Google Play marketu. Svoje aktivnosti svaki sudionik može bilježiti/unositi na tri načina: manualno, korištenjem atlasGo aplikacije ili sinkronizacijom aplikacije s poznatim aplikacijama Garmin, Strava, Fitbit.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.