Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZ POMOĆ MOBILNE APLIKACIJE

Pandemijski uvjeti: Humanitarna utrka Mliječna staza ove će godine biti virtualna

Zagreb:  UNICEF-ova utrka Mliječna staza
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
16.07.2020.
u 10:17

Ove godine svaka medalja za zvijezde Mliječne staze bit će posebna i unikatna - ručno će ih izraditi učenici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar iz Varaždina, ustanove koja obuhvaća osnovnoškolski odgoj i obrazovanje učenika s mentalnom retardacijom.

Pandemijskim uvjetima prilagodit će se i četvrta humanitarna utrka Mliječna staza koja će prvi put biti virtualna i nacionalna - održat će se uz pomoć mobilne aplikacije.

S ciljem unapređenja uvjeta života djece s teškoćama i promoviranja društvene inkluzije, zbog virtualnog karaktera ove utrke koja će se održati od 5. do 20. rujna mogu sudjelovati baš svi. Tijekom 16 dana, pojedinci, obitelji s djecom, tvrtke i timovi moći će trčanjem, hodanjem, vožnjom u kolicima, na biciklu i na bilo koji drugi način prikupljati kilometre, jer želja je da utrka bude što inkluzivnija, a prikupljenim sredstvima UNICEF će opremiti senzorne sobe u dijelovima Hrvatske gdje su potrebe najveće te educirati stručnjake koji provode terapije senzorne integracije.

Prijava je moguća putem web stranice https://www.mlijecnastaza.hr/, a prijave i donacije su do 19. rujna.

Utrku i ove godine podržavaju brojne osobe iz javnog života, poput Bojane Gregorić Vejzović i Marina Čilića, kao i naši paraolimpijci - Jelena Vuković, Nataša Sobočan i Anto Joskić.

U prve tri godine zahvaljujući utrci Mliječna staza, otvorena je banka humanog mlijeka, osigurana je financijska podrška za udomiteljske obitelji s najmlađom djecom i opremljena su rodilišta u Hrvatskoj.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno živi 24 tisuće djece s razvojnim rizicima i teškoćama u dobi do 5 godina, koja su potencijalni primatelji ovih usluga, dok samo jedno od osmero djece koristi usluge rane intervencije. A kvalitetne i dostupne usluge rane intervencije u djetinjstvu od presudne su važnosti za razvoj djece s teškoćama jer uključuju koordiniranu, intenzivnu i individualiziranu podršku stručnjaka za djecu i njihove obitelji.

Mnoga djeca s teškoćama u Hrvatskoj još uvijek nemaju odgovarajuću stručnu podršku i mnogo je izazova s kojima se obitelji te djece svakodnevno susreću. U dijelovima Hrvatske gdje usluge terapija i rada sa stručnjacima nisu uvijek dostupne, djeca s teškoćama nemaju jednaku priliku za razvoj kao njihovi vršnjaci. Ove godine Mliječna staza okuplja roditelje i djecu, sportaše, javne osobe, donositelje odluka i stručnjake oko ideje da djecu s teškoćama počnemo promatrati kroz njihove sposobnosti i mogućnosti, a zajedno osiguramo potrebne uvjete da bi svako od njih uistinu i postalo dijete mogućnosti – rekla je Ana Dautović, zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Tatjana Petrović Sladetić, ravnateljica dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom-Zagreb, svakodnevno se susreće s obiteljima širom Hrvatske koje su primorane putovati u Zagreb ili drugi veći grad kako bi dobili odgovarajuću stručnu podršku.

- To za obitelj i dijete znači dodatan stres i lošiji učinak terapijskih postupaka. Usluge senzorne integracije mnogoj djeci nisu dostupne zbog nepostojanja opremljenih kabineta i nedovoljnog broja educiranih stručnjaka u njihovoj lokalnoj zajednici. Veselimo se sudjelovati u utrci i doprinijeti cilju da svako dijete s teškoćama pravovremeno dobije odgovarajuću skrb i pozitivno okruženje za optimalan razvoj – kazala je.

Mliječna staza održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te Hrvatskim paraolimpijskim savezom. Ove godine svaka medalja za zvijezde Mliječne staze bit će posebna i unikatna - ručno će ih izraditi učenici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar iz Varaždina, ustanove koja obuhvaća osnovnoškolski odgoj i obrazovanje učenika s mentalnom retardacijom.

Glavna web stranica utrke je mlijecnastaza.hr. Sudionici će prijavom donirati za podršku cilju utrke, a svatko tko se registritrao može sudjelovati kada, koliko dugo i koliko puta želi. Aplikacija AtlasGo koristit će se za vrijeme trajanja utrke od 5.9.-20.9., a pristup aplikaciji imaju svi koji se prijave za utrku i skinu je na App store ili Google Play marketu. Svoje aktivnosti svaki sudionik može bilježiti/unositi na tri načina: manualno, korištenjem atlasGo aplikacije ili sinkronizacijom aplikacije s poznatim aplikacijama Garmin, Strava, Fitbit.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije