Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živjeti zeleno uz nove tehnologije

Pametnim zgradama do čistog zraka

Živjeti zeleno uz nove tehnologije
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/14
14.05.2016.
u 00:15

Princip ‘Cradle to Cradle’ inzistira na očuvanju resursa, eliminirajući toksičnost.

Tehnologije budućnosti i uzgoj zdrave hrane u gradovima, financiranje zelene ekonomije, korištenje modernih tehnologija i obnovljivih izvora energije u turizmu, iskustva zelene gradnje s raznih strana svijeta i modeli financiranja energetske obnove, teme su kojima se bavila Konferencija Živjeti zeleno uz nove tehnologije.

Konferenciju su organizirali Večernji list i Hrvatski savjet za zelenu gradnju, uz potporu partnera projekta, HEP-a Hrvatska. Konferencija je održana u sklopu 7. Zagrebačkog energetskog tjedna i okupila je niz stručnjaka koji svojim iskustvima, istraživanjima ili razvojem novih organizacijskih modela mogu pomoći da ostvarimo visoko postavljene zadane ciljeve u promišljanju kvalitetnijeg i održivog razvoja.

Poljoprivreda u gradu

Konferencija je počela vrlo nadahnutim izlaganjem Stevena Beckersa, belgijskog arhitekta, pionira zelene gradnje i poljodjelstva te voditelja belgijske konzultantske tvrtke Lateral Thinking Factory (LTF). U svom izlaganju o cirkularnoj ekonomiji /Cradle to Cradle istaknuo je:

– Cirkularnu ekonomiju treba shvatiti kao dio stvaranja novih gospodarstava, inovacija i poticaja za, široko gledajući, pozitivan učinak. Cradle to Cradle, ovaj znanstveni pokretač u pozadini, inzistira na očuvanju resursa, istodobno eliminirajući toksičnost i opasnost za zdravlje. Gdje ćemo bolje i uspješnije stvoriti vrijednost nego u urbanim metabolizmima i gradnji, s produktivnim zgradama koje nude više čistog zraka, čiste vode, čistih materijala, zadržavanje CO2, sa zdravom, lokalno proizvedenom hranom.

Beckers je, dvama predavanjima na konferenciji, obuhvatio i opisao akvaponijske staklenike integrirane u zgrade, kao rješenja urbanog poljodjelstva u sklopu Cradle to Cradle principa i cirkularne ekonomije primijenjene na arhitekturu, graditeljstvo i urbano planiranje u cjelini.

Namjenski krediti

O modelima financiranja inovativnih projekata zelene ekonomije govorila je Goranka Tropčić Zekan, zamjenica voditeljice projekta Reenova+ koji je pokrenula Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i za Hrvatsku osigurala 60 milijuna eura za poticanje energetske učinkovitosti u stambenom sektoru.

– Sve se to može realizirati namjenskim i povoljnim kreditima. Kreditna linija je krenula, odobren je jedan kredit, ali puno njih je u procesu realizacije – istaknula je Tropčić Zekan, dodajući kako je EBRD predvidio vrlo jednostavne aplikacije koje se mogu naći na njihovim web stranicama. One potiču ideje, olakšavaju izbor energetski učinkovite opreme i materijala te daju okvirnu cijenu investicije i očekivanu uštedu. Sredstva se mogu koristiti za nabavu sve opreme, materijala, tehničku dokumentaciju i same radove.

Vlasta Zanki, direktorica HEP-ESCO-a, govorila je o njihovu projektu energetske učinkovitosti i uspješnoj realizaciji u više od 60 projekata u gospodarstvu – od javne rasvjete do sustava grijanja, smanjenju emisije štetnih plinova i uštedi u potrošnji električne energije.

– Uvodimo i Esco Monitor, računalnu potporu optimiranju potrošnje koja se pruža u okviru sustavnog gospodarenja energijom. To je koristan alat pri uvođenju sustava gospodarenja energijom prema normi ISO50001 – istaknula je V. Zanki.

O iskustvima i korištenju modernih tehnologija u turizmu, konkretno o realizaciji projekta Pine Beach u Pakoštanima, govorila je Lara Krekić, voditeljica projekta iz tvrtke Krekić Avangard, a Ivana Kolar, savjetnica uprave Terme Tuhelj, o iskustvu iz najvećeg zagorskog resorta.

Održana je i panel-rasprava na temu “Cirkularna ekonomija kao prilika za razvoj hrvatskog gospodarstva s osvrtom na potencijale u turizmu”.

Konferenciju Živjeti zeleno uz nove tehnologije podržali su kao pokrovitelji Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj grada Zagreba. Uz glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića, sve prisutne pozdravili su i istakli važnost ovakvih skupova i Danijel Zamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja, te Tugomir Majdak, zamjenik ministra poljoprivrede.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije