Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uhićenje u zoru

Pala teroristička skupina koja je planirala napad u Belgiji

german police
Arhivska fotografija
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
23.11.2010.
u 15:20

Koji su točno cilj teroristi namjeravali napasti i koliko su daleko odmakli u pripremama, još nije poznato

Sedmero krajnjih islamista – šest muškaraca i jedna žena, koji su navodno planirali napad na belgijskome tlu, uhićeno je u utorak u zoru u Antwerpenu nakon što je teško naoružana posebna policijska postrojba pretražila niz kuća i stanova u kojima su se skrivali. Istodobno su tri islamista uhićena u Amsterdamu, a jedan u Aachenu, u usklađenim akcijama belgijske s nizozemskom i njemačkom policijom.

U istrazi koja je, prema policijskim izvorima, trajala više od godine dana, sudjelovali su i policijski istražitelji u Španjolskoj, Maroku i u Saudijskoj Arabiji, gdje je također uhićen još nepoznat broj osumnjičenika. Svi su uhićenici – belgijski, marokanski, nizozemski te ruski državljani čečenskoga podrijetla - ostavili tragove na internetskoj stranici Ansar Al-Mujahidin, preko koje se novače mudžahidi i prikuplja novac za njihovo djelovanje.

Koji su točno cilj teroristi namjeravali napasti i koliko su daleko odmakli u pripremama, još nije poznato. No, kako je policija istodobno priopćila da se istražuje i novačenje i financiranje čečenske terorističke mreže Kavkaški emirat, moguće je da su žrtvom trebala biti ruska diplomatska predstavništva u Belgiji ili pri Europskoj uniji ili NATO-u.

Islamisti do sada nisu napadali u samoj Belgiji jer se u njoj, među stotinama tisuća Marokanaca uglavnom u Bruxellesu i u Antwerpenu, mogu skrivati, pa je koriste kao bazu za napade drugdje po svijetu.

Komentara 16

ST
Stockholm
13:53 24.11.2010.

Dolje sam napisao, da se i u Danskoj smatra, da je mogucnost pokusaja islamisticnog terora u sjedecim danima velika. Poduzete su potrebne mjere ...

RI
Riznica
15:57 23.11.2010.

Sedmoro krajnjih islamista – šest muškaraca i jedna žena - koji su navodno planirali napad na belgijskome tlu -------------------------------- Sta vam dodje to krajnih islamista ???? I dokle vise to navodno su planirali, ili su planirali ili nisu a najvjerovatnije da nisu!\"

Avatar ante_st
ante_st
16:17 23.11.2010.

Zapadne države moraju uništiti radikalni islam a muslimane vratiti tamo odakle su i došli. Borba protiv terorizma nas previše opterećuje, troše se milijarde na sigurnost a sigurno postoje i bolje investicije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije