Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pala presuda za pjevanje bećarca: Čolaković mora platiti kaznu

Čolaković se žalio na presudu objašnjavajući kako je bećarac bio kulturnog identiteta Slavonije, Baranje i Srijema, ali Visoki prekršajni sud ipak nije prihvatio taj stav,
30. kolovoza 2019. u 13:27 52 komentara 4798 prikaza
Branimir Čolaković
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske donio je pravomoćnu presudu u slučaju bećarca prema kojoj je Branimir Čolaković dobio 1500 kuna kazne jer je uvrijedio policajku Mariju Iličić kao ženu. Čolaković je bio u povorci folkloraša kao član KUD-a iz Valpova na manifestaciji ‘Ljeto valpovačko’ 2015. godine kada je otpjevao pred policajkom stihove bećarca: ‘A joj mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se nag…’. 

Marija Iličić Sporni stihovi Ispovijest policajke: Ako je pravi bećar, neka onda prizna i javno mi se ispriča

Branimir Čolaković kažnjen je prema prvostupanjskoj presudi s ukupno dvije tisuće kuna novčane kazne i to zbog vrijeđanja policijske službenice što je kažnjivo po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, ali i vrijeđanja Marije Iličić kao žene što sankcionira Zakon o ravnopravnosti spolova. 

Navedena presuda donesena je nakon ponovljenog postupka jer je u prvom bio oslobođen krivnje, no Visoki prekršajni sud vratio je slučaj na ponovno suđenje. Čolaković se žalio na presudu objašnjavajući kako je bećarac bio kulturnog identiteta Slavonije, Baranje i Srijema.

Marija Iličić | Autor : Davor Javorovic/PIXSELL Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Visoki prekršajni sud ipak nije prihvatio taj stav, ali ga je oslobodio krivnje za vrijeđanje policijske službenice, jer u ponovljenom postupku nije utvrđeno da joj je stihove bećarca uputio baš vezano za njezino policijsko postupanje.

Sud kaže kako ju je nepobitno uvrijedio kao ženu. 

Policajka Marija Iličić Policajka Sindikat upozorio na neprimjeren tretman žrtve bećarca: 'To je seksualno nasilje'

“Okrivljenik je u konkretnom slučaju postupio suprotno općeprihvaćenom i notornom tumačenju granice prava na slobodu govora i umjetničkog stvaralaštva, jer sloboda izražavanja prestaje tamo gdje poruka povrjeđuje druga načela i temeljna ljudska prava kao što su zaštita ljudskog dostojanstva i načelo nediskriminacije. Pjevajući ovu pjesmu okrivljeni je policijskoj službenici povrijedio dostojanstvo i to na temelju razlike u spolu”, zaključuje sud koji je Čolakovića kaznio s 1.500 kuna novčane kazne, javlja Telegram.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Ljubav1:

  Uvrijedio policajku kao zenu? Sto imaju neki posebni zakoni kako se mozes obracati zenama a kako muskarcima?

 • Avatar Jopa
  Jopa:

  Hoće li isto tako biti kažnjen novinar Indexa Gordan Duhaček za prostačko vrijeđanje države? A ne to je očito poželjno...

 • Vlaskoulicanec:

  Koju bi onda kaznu trebal Pupi dobiti za ono kaj je zadnjih par dana laprdal???