Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pakračka bolnica specijaliste uvozi iz Ukrajine – plaća 1200 eura

U internističkoj ambulanti na pretrage se čeka i više od 100 dana, a zbog dolaska liječnika iz drugih bolnica pakračkoj računi rastu
27. prosinca 2012. u 17:54 6 komentara 12 prikaza
'Slavonija-04.06.2004. -Pakrac-Ureduje se pakracka bolnica -Pakracka bolnica prosirena na jos dva kata  (V.Milkovic) Snimio-Dusko Mirkovic'
Foto: 'Duško Mirković/PIXSELL

Od početka godine iz Opće županijske bolnice Pakrac otišlo je čak sedam liječnika, dvojica u mirovinu, a ostali u druge bolnice. Za ustanovu kojoj gravitira 100.000 stanovnika iz tri županije to je veliki problem.

– Rad na odjelima i u specijalističkim ambulantama zasad nije ugrožen jer smo organizirali zamjene iz drugih gradova, no pacijenti nedostatak liječnika osjećaju kroz liste čekanja. Tako se npr. u internističkoj ambulanti na neke pretrage čeka i više od 100 dana. Usto, plaćanje dolaska liječnika iz drugih bolnica povećava nam troškove, što bi se moglo negativno odraziti na poslovanje ustanove – kazao je ravnatelj Krunoslav Kelemen.

Pakračka bolnica proteklih je mjeseci objavila dva natječaja za radna mjesta liječnika, ali se nitko nije javio. Stoga je uprava bolnice liječnike odlučila uvesti iz Ukrajine, iz Drohobycha, grada prijatelja susjednog Lipika.

– Ideju su nam dali naši prijatelji iz Slovačke koji kažu da imaju iznimno dobro iskustvo s liječnicima iz Ukrajine jer su jako stručni i žele raditi. U Drohobychu ih ima čak 2500, a mjesečna im plaća iznosi oko 250 eura. Ovdje bi im početna plaća bila 1200 eura pa vjerujem da ćemo uspjeti tamo naći potrebne specijaliste – kazao je K. Kelemen. Uz znatno veću plaću, dodao je, ukrajinskim liječnicima bit će osigurani i stanovi koje bolnica i inače ima u svom vlasništvu. Što brži dolazak liječnika iz Drohobycha u Pakrac pokušava se riješiti i preko ukrajinskog veleposlanika u Hrvatskoj, s kojim je ravnatelj Kelemen već razgovarao u dva navrata tako da se u pakračkoj bolnici nadaju dolasku kolega iz Ukrajine na proljeće. 

 

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • larala:

    ma sramota, koje laži i dezinformacije javnosti.....hrvatski stažisti nemru odraditi staž jer ministarstvo kao nema love, ni onih šugavih 1600 kn koje je mrsic smislio al, zato se ima za ukrajince 1200 eura + stan.....također, zar nije bedasto na medicinskom ... prikaži još! faksu propisivati kvote koje ne zadovoljavaju potrebama hr. zdravstva, hr. ucenicima onemogucavati upis na željeni faks a, onda pricati kako imamo manjak lijecnika..... koja smo mi bolesna država ..fuj

  • ntblzg:

    Naravno da slovačkim političarima odgovaraju ukrajinski doktori, oni sigurno neće izlaziti na ulice i boriti se za svoja prava. I dalje će političari moći mirno spavati dok im doktori rade za crkavicu.

  • -obrisani-:

    Sram bilo ministra zdravlja, kojem ovaj problem nije problem. Zar Pakrac nije Hrvatska, te je dozvolio da liječnici napuste bolnicu odlazeći u drugu. Dozvolio je deficitarnost liječničkog kadra i omogućio uvoz stranaca. Da je uveo malo više reda u rad ... prikaži još!ad bolničkih liječnika, te im onemogućio rad kod privatnika, danas bi Pakrac imao uvoz iz Hrvatske. Nekada je vojska uspiješno te prebaćaje radila. Pakrac ćak nudi stanove, te će biti sretni oni koji dođu i znati će cijeniti bolesnika a ne oćekivati i zahtijevati zahvale. U Dalmaciji je uvezen dogovorno specijalista kardiokirurg iz Magdalene, te dobio stan ali zahvaljujući HDZ-ovom ravnatelju bolnice. Nije objavio što se dogodilo u Krapinskim toplicama da je taj vrsni specijalista napustio unosan posao. Ipak je Magdalena privatna, te se zahvaljujući pojedincima može i o trošku HZZO-a ako ste bliže oltaru. U pakračkom slućaju nije dobro biti neposlušnik HZZO-a. Uvijek netko dobiva a netko gubi. Ovdje je to napuštena pakračka bolnica.