Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPOJIO SE NA BROJILO

Pakračanin susjedi mjesecima krao struju, ona ogorčena na HEP: 'Sama sam sve morala platiti'

Građane očekuje veliko poskupljenje struje
Tomislav Miletic/PIXSELL
23.11.2022.
u 22:46

Nije mi jasno na koji način se provala u ormarić HEP-a ne smatra oštećenjem i tko je odgovoran za sigurnost HEP-ovih ormarića koji stoje u hodniku? Znači li to da svatko od nas treba spavati u hodniku kraj ormarića da se ne bi dogodilo isto, kaže 32-godišnja Pakračanka

Iako je policija podnijela kaznenu prijavu zbog krađe protiv 46-godišnjeg Pakračanina jer je pet mjeseci krao struju od svoje susjede, ona je na kraju sama morala sve platiti račune.

Pakrački policajci dovršili su kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjim muškarcem kojeg se sumnjiči da se od veljače do srpnja 2022. na području Pakraca neovlašteno spojio na električno brojilo stana u vlasništvu 32-godišnjakinje i protupravno koristio električnu energiju jer je njemu struja bila isključena zbog nepodmirenih dugovanja.

Za mojportal.hr u međuvremenu se javila vlasnica stana koja je rekla kako je unatoč kaznenoj prijavi,i svim priloženim dokazima, HEP na kraju njoj naplatio "ukradenu" struju.

-  Isto tako, naveli su kako se oni kao HEP ne osjećaju oštećenima što se tiče njihovog ormarića. Nije mi jasno na koji način se provala u ormarić HEP-a ne smatra oštećenjem i tko je odgovoran za sigurnost HEP-ovih ormarića koji stoje u hodniku? Znači li to da svatko od nas treba spavati u hodniku kraj ormarića da se ne bi dogodilo isto - kaže vlasnica stana. 

- Radi se o situaciji kada „korisnik mreže preuzima električnu energiju preko brojila ili ostale mjerne opreme s kojih je skinuta ili oštećena plomba, osim ako je smještaj mjerne opreme takav da korisnik mreže to nije mogao nadzirati“. U tom slučaju smatra se da je električna energija izmjerena i obračunava se prema stvarnom stanju uz nadoknadu troškova postavljanja službene plombe, a obveznik je korisnik mreže odnosno obračunskog mjernog mjesta. Dakle, radi provale u ormarić HEP ODS-a i skidanja službene plombe, a s obzirom da nije počinjena druga materijalna šteta na istome, počinitelj je prijavljen policiji te je protiv njega po službenoj dužnosti podnesena kaznena prijava od strane MUP-a PP Pakrac. Nadležnost HEP ODS-a seže do obračunskog mjernog uređaja kao mjesta razgraničenja. Vlasnik zgrade, odnosno u ovom slučaju suvlasnici zgrade, odgovorni su za sigurnost ormarića u hodniku zgrade. Električna energija koju je trošio počinitelj je izmjerena zakonitim mjerilom te je, kao i kod drugih slučajeva krađe, namirenje tako izazvane štete predmet za pokretanje građanske parnice od strane vlasnice stana prema počinitelju - objasnili su u HEP-u za mojportal.hr. 

Ključne riječi

Komentara 3

ZG
zg1985
07:43 24.11.2022.

mi smo na razini africkih paradrzava

Avatar vila velebita
vila velebita
07:07 24.11.2022.

Hm, da.... slično kao i u drugim segmentima života! Onaj tko je oštećen mora tražiti pravnu zadovoljštinu. Problem je što se radi o hrvatskom pravosuđu. HEP u ovom slučaju nije oštećen, sve je prešlo kako sam razumio preko brojila - na gubitku je gospođa.

VI
vidum
06:29 24.11.2022.

Pa što? Možda je politički podoban.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije