Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Pakracu pokrenut pilot projekt testiranja srednjoškolaca na drogu

Pakrac: Srednjoškolce se hrabri da kažu NE drogi

sla_droga.jpg
Foto: Arhiva VL
08.07.2008.
u 16:34

PAKRAC - Iako na pakračkom području nema liječenih narkomana, a u posljednje dvije godine nije bilo evidentirano niti konzumiranje droge među srednjoškolcima, u Srednjoj školi Pakrac od sljedeće bi se školske godine trebao početi provoditi pilot projekt dobrovoljnog testiranja na drogu među učenicima.

Inicijativu je dao Grad Pakrac koji je za realizaciju projekta već osigurao 15.000 kuna.
 Praksa u Hrvatskoj pokazuje kako se droga postepeno pojavljuje i u manjim gradovima, pa želimo u svojoj sredini djelovati preventivno. Već prošle godine našoj smo policijskoj postaji kupili uređaj za rano otkrivanje droge, vrijedan 58.000 kuna  rekao je gradonačelnik Davor Huška.

Projekti testiranja na drogu među učenicima prije nekoliko godina počeli su se provoditi u Varaždinskoj županiji, a naknadno su pokrenuti i u privatnim školama nekih drugih gradova. Testiranje obavljaju djelatnici Zavoda za javno zdravstvo, pa je tako nedavno sklopljen ugovor između Grada Pakraca, Zavoda i Srednje škole koja je na taj način dozvolila da se u njenim prostorima provodi. No, konačnu odluku o tome hoće li se provoditi testiranja, tek trebaju donijeti roditelji.

 Prilikom upisa u prve razrede, u školi smo imali svoj štand na kojemu smo dijelili prigodan materijal, a kada krene nastava, s roditeljima ćemo organizirati sastanke kako bismo im dali dodatne informacije. Nadamo se da će nakon toga shvatiti kako projekt nije usmjeren protiv djece, i da njihov pristanak na testiranje ne znači kako nemaju povjerenja u svoju djecu.

Projekt bi trebao djelovati preventivno u smislu da odvrati od nauma one učenike koji možda razmišljaju uzeti drogu, i da tom zlu ipak kažu ne  rekao je Dejvid Zombori, voditelj savjetovališta za mlade u Zavodu za javno zdravstvo.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije