Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još jedan Hrvat na brodu strave

Pakao je ovdje. Udišemo crni dim i čekamo spas s trajekta

trajekt
Foto: REUTERS/Skai TV
1/4
30.12.2014.
u 10:30

Ledeni valovi udaraju o trajekt, što spasiocima otežava akciju. Prema podacima Ministarstva vanjskih i europskih poslova, na trajektu je bio još jedan Hrvat

        “More je uzburkano, udaraju nas ledeni valovi, udišemo crni dim. Pothlađeni smo i slabi, čekamo u da nas – jednog po jednog – podignu helikopterima i evakuiraju s broda. Prvo idu žene i djeca. Uz nemirno more, to je jedini način jer su u takvim uvjetima čamci za spašavanje beskorisni."

Vozio naranče do Rijeke

Tako je, u vrlo kratkom telefonskom razgovoru, vozač kamiona Marino Gržinčić jučer ujutro opisao što se događa na talijanskom trajektu na kojem je u nedjelju ujutro izbio požar.

Više od 24 sata Marino Gržinčić (48) iz mjesta Klana u zaleđu Rijeke bio je zarobljen na palubi gorućeg trajekta Norman Atlantic koji pluta morem između Grčke i Italije.Do zaključenja izdanja nije se znalo više ništa o sudbini Marina Gržetića. Oko 15.30 sati talijanska je Obalna straža javila da je trajekt evakuiran te da je od 422 putnika i 56 članova posade najmanje petero ljudi izgubilo život.

– S Marinom smo se čuli oko sedam sati ujutro (jučer, op. a.). Nazvao je s nečijeg telefona, vrlo kratko, samo da se javi i zamoli da poručim obitelji da je dobro. Njegov je mobitel izgorio u kabini kamiona – kaže Marinov šef Alen Štemberger iz tvrtke Štemberger transport

.– Kaže da vlada kaos. Cijeli je dan i noć na palubi broda – dodaje Štemberger. Marino Gržinčić, koji ima dvije kćeri, profesionalni je vozač. Ovoga puta u hladnjaču je ukrcao naranče te preko Patrasa krenuo u Anconu te je potom, cestom, trebao dovesti teret do Rijeke. Uobičajena je to trasa, koja je ovoga puta nesretno prekinuta.

Poginuo skokom u more

– Ide li naš Marino trajektom? – pitala je Marinova mama Slava Gržinčić mlađeg sina kad je u nedjelju ujutro vidjela snimku trajekta u plamenu. Marino je na put krenuo 23. prosinca. Toliko putuje, kaže mama, uvijek sve dobro prođe, pa se čovjek opusti i ne pita kojim putem vozi.

– Da – odgovorio joj je sin. I tad je počela agonija obitelji. Osim poziva Marinova šefa, nemaju informacija o sinu, kaže otac. U domu Gržinčićevih neprestano gledaju vijesti. 

– Skačemo na svaki zvuk. Velika je to muka – kaže otac nakon što smo mu javili da su putnici evakuirani. Vijesti koje dobivaju pojačavaju tjeskobu: jedan je putnik poginuo skočivši u ledeno more.

 – Zovemo ga, ali uzalud. Zadnji smo se put čuli ujutro na Božić – kaže majka. I dok je na popisu putnika kao hrvatski državljanin naveden samo Gržinčić, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova kaže da je na trajektu bio još jedan Hrvat. Govori se da je riječ o Mirku Trogrančiću, rodom iz Fojnice u BiH koji živi u Puli. Moguće je da je riječ o grešci brodara: na popisu putnika Mirko je navedeno kao prezime, inicijal imena je T., a državljanstvo tog putnika je švedsko.     

>> Hrvatski teretni brod oštećen u sudaru kod Nizozemske

Komentara 1

ZA
Zagor
10:50 30.12.2014.

poslat naš GSS ovima to nikako ne ide

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije